Afbeelding
Ted Walker

Extra vuurwerkvrije zone in Veenendaal

4 november 2021 om 08:06 Politiek

VEENENDAAL Het college zet voor de komende jaarwisseling in op het verder terugbrengen van onevenredige overlast voor mens en dier door het afsteken van vuurwerk. ,,Dit jaar willen we één nieuwe vuurwerkvrije zone toevoegen. Deze komt bij Hospice Berkenstein’’, geeft wethouder Dylan Lochtenberg aan.

Veenendaal kijkt terug op de jaarwisseling van 2020 naar 2021 met minder druk op de eerste hulp en meldingen bij de brandweer. Door het sluiten van de eet- en drinkgelegenheden en het landelijke vuurwerkverbod was er minder overlast. Maar ook in Veenendaal is er toch veelvuldig vuurwerk afgestoken. Hierbij viel alsnog een vuurwerkslachtoffer. Een gemeentelijk vuurwerkverbod wil het college niet invoeren, geeft het college aan in een brief aan de raad. Dit is vanuit handhavingsperspectief onuitvoerbaar. Daarbij is er geen verbod op verkoop van vuurwerk.

SCHADE De vernielde prullenbakken daalde van 31 naar 25 afgelopen jaarwisseling, ondanks het afsteekverbod. De gemeente laat weten dat dit 80 procent van het schadebedrag opleverde in de openbare ruimte. De eerste was begin december al opgeblazen. Zij blijft terughoudend in het verwijderen van prullenbakken en haalt die met een minimale vullingsgraad vroegtijdig weg. Naast prullenbakken zijn het verkeersborden die de jaarwisseling niet goed doorstaan. Met een gemeentelijke schadepost van rond de 20.000 euro. Het afgelopen jaar gold een verkoop- en afsteekverbod voor vuurwerk dat samenviel met het verbod van categorie F3 knalvuurwerk en vuurpijlen. ,,De categorie van zwaarte van het vuurwerk dat is toegestaan, bepaalt de landelijke politiek.’’

VERZOEK Veenendaal kijkt wel wat zij zelf lokaal kan aanpakken. Doordat er een geheel verbod was, is afgelopen jaarwisseling geen vuurwerkvrije zone aangewezen. ,,Als lokale maatregel op overlast kijken we voor Veenendaal opnieuw naar de instelling van vuurwerkvrije zones’’, vervolgt de wethouder. Voorgaande jaren gold dit voor Winkelcentrum Ronde Erf en Dierenkampje Dragonderpark. Naast bebording zullen hier handhavers actief zijn om overlast tegen te gaan. Het college wil komende jaarwisseling de vuurwerkvrije zones verder uitbreiden. Met de huidige capaciteit is er ruimte voor een drietal. Op verzoek wil zij de omgeving van Hospice Berkenstein aanwijzen als derde vuurwerkvrije zone. Hier was tijdens de jaarwisseling van 2019 naar 2020 overlast met het afsteken van vuurwerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie