Het team van Artifoto: Verkoopsters Rebecca van Hoeflaken en Monique Hiensch en op de voorgrond Evert en Marco Davelaar.
Het team van Artifoto: Verkoopsters Rebecca van Hoeflaken en Monique Hiensch en op de voorgrond Evert en Marco Davelaar. Marco Davelaar

Artifoto stopt na zeventig jaar als bijna laatste fotozaak van de regio

3 november 2021 om 11:45 Zakelijk

VEENENDAAL Na bijna zeventig jaar komt er een einde aan één van de laatste in fotografie gespecialiseerde winkels van de regio. Alle ontwikkelingen kwamen voorbij: van zwart-witfoto’s op de gevoelige plaat tot fotorolletjes in kleur tot uiteindelijk de opkomst van digitale camera’s en smartphones waarbij iedereen die op een knopje kan drukken zich een ware fotograaf kan wanen. Ware het niet dat fotografie toch echt een vak apart is, een vak waar Artifoto zich in de Hoofdstraat steeds beter in heeft bekwaamd. 

door Arjan van den Berg

Nog altijd komen er mensen de zaak binnen: ‘U hebt de foto’s op onze bruiloft gemaakt, weet u nog?’ Zo kwam er eens een stel in de winkel, waarbij oud-eigenaar Evert Davelaar dacht: volgens mij is het vandaag hun trouwdag. Het bleek te kloppen en hij haalde taart. Het jaar daarop haalde het stel taart en zo ging het tien jaar om en om, tot er een gezamenlijk diner van kwam, dat nu nog een jaarlijkse traditie is.

FOTOGRAFISCH ATELIERBEDIENDE Vroeger had je de keus: op kantoor bij deze firma of op kantoor bij die andere. Evert Davelaar wist nog niet wat hij wilde doen, maar dát in elk geval niet. Vertegenwoordiger leek hem wel wat. ,,Op het arbeidsbureau zeiden ze dat er werk in was, maar dat het wel moeilijk zou worden.” Kort daarna kreeg hij een ernstig ongeluk. Pas twee weken later zou hij weer bij zijn positieven komen. Voorlopig zou hij niet in staat zijn om welke baan dan ook aan te nemen, maar de basis voor de fotografie werd wel gelegd. Van zijn moeder kreeg hij – jawel – een camera.

Zo’n betrokkenheid zou nu ondenkbaar zijn, maar toen gebeurde het nog: de man van het arbeidsbureau kwam langs om te kijken wat er was gebeurd en te vragen of hij nog vertegenwoordiger wilde worden. Hij had de jongen immers helemaal niet meer teruggezien. Iemand zei dat Davelaar wel fotograaf kon worden (‘hij had tenslotte een fototoestel’) en wat later kon hij beginnen als fotografisch atelierbediende bij Dick Hup, de toenmalige eigenaar van Artifoto. In de praktijk bleek het vooral om klusjes in de zaak te gaan, maar langzamerhand kreeg de fotograaf in hem de ruimte.

SINTERKLAAS ,,Soms waren we ’s avonds lang bezig in de donkere kamer met filteren om een mooie kleur te krijgen en als we dan bij daglicht keken, vonden we de kleur toch niet goed. Dus doken we weer de donkere kamer in.” Om klanten zaten ze tijdenlang niet verlegen, maar dat was voor Davelaar geen reden om regelmatig een ludieke actie te bedenken. Zo werd er in de opruimingsperiode een projector aangeboden voor de eerste klant die een appel en een ei meenam. Een keer zou er een artikel gaan naar iemand die als eerste verkleed als Sinterklaas op kwam draven. Dat was veel te vroeg in het jaar en kinderen snapten er niets van. Moest er toch even iets worden uitgelegd, want ja, dat was natuurlijk niet de echte Sint.

De oud-eigenaar zit vol met mooie verhalen over die tijd. ,,Ik had bedacht dat iemand die met een rijksdaalder uit een bepaald jaar kwam iets zou krijgen. Nou, dat was me wat. Er waren mensen die bij een dancing vroegen of iedereen kon kijken of hij zo’n munt had, die daar dan 10 gulden voor gaven. Er werd volop gebeld met de Rijksmunt om naar die riksen te vragen. ‘Meneer, wat u doet kan helemaal niet, in dat jaar zijn helemaal geen rijksdaalders geslagen’, kreeg ik te horen. Om het goed te maken heb ik toen een ander jaartal genoemd.” 

NIEUWE TOEKOMST In de loop van de tijd volgden er vele primeurs, zoals de eerste kleurenfoto in de etalage, de eerste pasfoto’s die direct klaar waren en de 1 uur fotoservice. De komst van de smartphone leek van de een op de andere dag een eind te maken aan die gloriedagen van de fotografie. Foto’s werden minder afgedrukt en in albums geplakt en fotografen leken niet meer nodig te zijn om heuglijke momenten in beeld te brengen. 

,,Eigenlijk is het zonde”, vindt huidige eigenaar Marco Davelaar, die sinds 2006 de leiding over de zaak van zijn vader heeft overgenomen. Met pijn in het hart besloot hij om met de fysieke zaak te stoppen en verder te gaan in een ruimte bij zijn woning. De site blijft bestaan en zijn werk als fotograaf gaat door, al bestaat zijn klantenkring nu vooral uit makelaars. Behalve woningfotografie maakt hij pasfoto’s aan huis, verzorgt bedrijfsfotografie en maakt familiefotoshoots en bruidsreportages op locatie. Op de website van (nog steeds) Artifoto zijn alle mogelijkheden te zien. Fotowerk kan via de site worden besteld en wordt in Veenendaal gratis bezorgd. Fotolijsten en fotoaccessoires zijn ook nog verkrijgbaar. 

UITVERKOOP Vanaf deze week gaat de uitverkoop van start. Klanten die een bril van Eyelove hebben gekocht, waarvan Artifoto sinds 2017 ook een afdeling heeft, kunnen hun bestelde bril gewoon op een andere locatie ophalen. Marco Davelaar en zijn twee trouwe medewerksters zien hun klanten graag nog terug voor een gezellig praatje. ,,We hebben heel veel vaste, dierbare klanten. Die zullen we gaan missen.”

Meer informatie op www.artifoto.nl 

Deze advertorial wordt u aangeboden door Artifoto. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van De Rijnpost.nl? Neem dan contact op met Marieke van Egdom (06-83627260, m.v.egdom@bdu.nl)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie