Een Goudvliesbundelzwam heeft op een knoestige eik een goede gastheer gevonden. Gezien op landgoed Remmerstein in Rhenen.
Een Goudvliesbundelzwam heeft op een knoestige eik een goede gastheer gevonden. Gezien op landgoed Remmerstein in Rhenen. Aly van Eijk
Natuurrubriek Slenterpaadjes

Strenge winter na groene oktober...

4 november 2021 om 07:04 Natuur en milieu

VEENENDAAL Het is al alweer november met de maandnamen: windmaand, wintermaand, nevelmaand, bloedmaand en zieltjesmaand. Bloedmaand: komt van het slachten in november. Zieltjesmaand: denk aan Allerheiligen en Allerzielen. 

door Aly van Eijk

Maar het is ook de jachtmaand en de loefmaand. Dat gegeven komt van ‘dol’ weer, denk aan storm. Zelf zet ik er paddenstoelenmaand bij. Onze cultuur kent nog veel oude spreuken en zegswijzen. ,,November met zijn regendagen, brengt verkoudheid, jicht en andere plagen”. En: ,,Volgt de eerste sneeuw op regen, dat houdt een harde winter tegen”. Maar oktober met groene bladeren kondigt een strenge winter aan. En oktober is heel lang groen gebleven. En met de huidige gasprijzen is het maar te hopen dat dit niet van kracht is.

WEINIG WESPEN Afgelopen maanden zijn er bijna geen wespen gesignaleerd. Wespen hebben een slecht jaar achter de rug want in februari lag er nog ijs op de sloten. Daar volgde meteen temperaturen op van boven de 15 graden. De koningin, de enige overwinteraar van een kolonie, ontwaakte uit haar winterslaap om op zoek te gaan naar voedsel. De broodnodige nectar van bloemen die net een beetje onder de sneeuw vandaan kwamen, was onvoldoende. De maand maart die vrij koel begon, gaf op het einde 20 graden en hoger aan. Er ontwaakten steeds meer koninginnen op jacht naar voedsel. Daarna volgden maart en april met veel kou en regen. Er was niet genoeg voedsel; aangezien de insecten het ook lieten afweten, zoals de vliegen. En wespen zijn ook liefhebbers van muggen. Dat was te merken want die waren er genoeg. Maar de nekslag voor de wespen waren de vele slagregens. De terrasliefhebbers hadden daardoor weinig last van wespen die op zoetigheid afkwamen!

PADDENSTOELEN Ook de paddenstoelen kwamen dit jaar laat op gang in het midden van het land. Er zijn wel veel bovisten, de paddenstoelen die we als kind kapot trapten. Dan kwam er zwart poeder uit. Ook daar zijn veel soorten in. Een van de opvallendste zijn de grote witte met de omvang van een flinke voetbal. Daar zitten miljoenen sporen in die zich weer verspreiden. Sommigen zijn giftig, net als de vele bundelzwammen, zwavelkopjes en fluweelpootjes. Die groeien op dood en vermolmd hout van loof en dennenbomen. Dat zijn de opruimers van het bos. Op bijgaande foto is de goudvliesbundelzwam te zien. Die zitten op loofbomen, op grotere hoogte en vaak op beuken die in ‘laanverband’ naast elkaar staan. Goudgeel en glimmend, ze zijn eetbaar maar niet smakelijk. Er zijn mooi gekleurde paddenstoelen met altijd witte steeltjes. Net pijpjes krijt. Er zijn er tientallen verschillende van. Van geel, roze, rood en grijs. Eén met de naam regenboogrussula. En alleen onder beuken staan de kleine rode koolzwammetjes. Die zijn dieppaars inclusief het steeltje.

Er zijn weinig beukennootjes en eikels, met de late nachtvorsten is de bloesem bevroren. Dat betekent dat veel vinken de tuinen gaan opzoeken. Ik sla vast zonnebloempitten in.

Reageren: alyvaneijk@online.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie