Afbeelding
Bibliotheek Veenendaal

Maak je eigen fijnstofmeter en meet de luchtkwaliteit bij jou thuis

1 november 2021 om 13:38 Activiteiten

VEENENDAAL Veenendalers kunnen op maandag 15 november of zaterdag 27 november meedoen met de workshop ‘Maak je eigen fijnstofmeter’, ontstaan vanuit een samenwerking tussen Samen Duurzaam Veenendaal en FabLab Veenendaal. Meet met dit apparaatje de luchtkwaliteit rondom jouw woning en vergelijk jouw metingen met die van anderen wereldwijd.

Luchtvervuiling is een groeiend probleem en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is dan ook belangrijk om de luchtkwaliteit goed in de gaten te houden. De enige manier om erachter te komen hoeveel stofdeeltjes er in de lucht aanwezig zijn, is door het te meten. Een fijnstofmeter geeft inzicht in de kwaliteit van de lucht die je inademt. Indien nodig kunnen er maatregelen worden genomen om het aantal stofdeeltjes terug te dringen. Zo draag je bij aan een schone lucht voor jezelf, kinderen én anderen.

VERGELIJKEN Tijdens de workshop zet je de onderdelen van de fijnstofmeter zonder solderen in elkaar. Vervolgens maak je een account aan, waarmee je deelneemt aan een wereldwijd netwerk van mensen die ook het fijnstof rond hun huis meten. Zo vergelijk je jouw metingen niet alleen met de andere meters in Veenendaal, maar ook met die in Amsterdam of Parijs.

Bij thuiskomst hang je de meter buiten aan de gevel van jouw woning en meld je de fijnstofmeter aan op je eigen wifinetwerk. Natuurlijk krijg je duidelijke instructies mee over hoe je dit allemaal moet doen.

INFORMATIE De workshop wordt gegeven in De Cultuurfabriek op 15 november van 19.00 - 21.00 uur en op 27 november van 10.15 - 12.15 uur. De workshop is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder, uit de Gemeente Veenendaal. Bij deelname word je verzocht ook deel te nemen aan de vervolgbijeenkomsten van Samen Duurzaam Veenendaal op 17 januari en het Duurzaamheidscafé op 16 februari. Hier deel je jouw ervaringen en krijg je uitleg over de metingen die je hebt gedaan.

Aanmelden kan via www.bibliotheekveenendaal.nl of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie