Afbeelding
Google Streetview

Gemeente verkoopt de Turfweide voor 1 euro voor ontwikkeling landschapsmonument

31 oktober 2021 om 13:30 Natuur en milieu

VEENENDAAL De gemeente gaat de drie hectare grond voor de Turfweide voor een symbolisch bedrag van 1 euro verkopen aan Ingenious Tomorrow. Het college stelt de raad voor in te stemmen met deze verkoop voor een historisch landschapsmonument aan de Slaperdijk. Turfweide is een initiatief uit de samenleving, waarbij omwonenden en Veenendaalse bedrijven een stukje geschiedenis bewaren.

,,We willen de grond verkopen aan Ingenious Tomorrow als ontwikkelaar en zij gaan dit gebied voor zeker 20 jaar beheren. Wel hebben we als voorwaarde opgenomen dat bij eventuele verkoop de gemeente de grond voor hetzelfde bedrag terug zal kopen’’, legt wethouder Engbert Stroobosscher uit. 

De stichting Turfweide laat in het gebied de ontstaansgeschiedenis en het DNA van Veenendaal zien: het afgraven van veen en turf als brandstof. Een natuurgebied met weiden, slootjes, nat en droog grasland. Een cultuurgrond dat Veenendaal kende in de tijd van de turfafgraving. Naast de ondernemers zullen vrijwilligers het natuurgebied gaan onderhouden. Daarom krijgt Stichting Turfweide de grond in erfpacht.

Het gebied krijgt aan beide zijden nieuwe bomen en een wandelpad en in het midden één pad richting een deel van het grasland. Verder komen er verschillende watergangen en greppels tussen de grondophogingen die vanaf de Slaperdijk het gebied omsluiten. De stichting Turfweide wil de oorspronkelijke aanwezige verbinding met Roode Haan en de Grebbelinie versterken. Eén van de doelen is naast een stukje educatie en historisch besef met recreatie ook meer biodiversiteit, waterbuffering en met aandacht voor de natuurlijke oorsprong een verscheidenheid aan flora en fauna realiseren.


Tekening: Boot

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie