Afbeelding
Joëlle Kelderman

Bibliotheek Veenendaal als proef op zondag open

28 oktober 2021 om 18:09 Maatschappelijk

VEENENDAAL De bibliotheek van Veenendaal gaat haar uren uitbreiden in het nieuwe jaar. Eerder maakte zij al bekend van maandag tot en met vrijdag open te gaan van 09.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Nu mag zij in de eerste maanden van het nieuwe jaar tevens twintig weken op zondag bezoekers ontvangen in het Cultuurhuis. ,,We zijn er heel blij mee en denken dat dit voor veel doelgroepen waarde heeft’’, aldus directeur Mieke van Dijk.

door Peter Kuijpers

De gemeente heeft een coronaherstelfonds waar organisaties een subsidie kunnen ontvangen om de samenleving weer te activeren. ,,We willen hiermee een herstart geven tot herstel. Met activiteiten zodat onze inwoners weer onder de mensen zijn’’, legt wethouder Dylan Lochtenberg uit. 

DWARSVERBANDEN De bibliotheek heeft al langer de wens om op zondag open te zijn. ,,Regulier zijn hier binnen de gemeentebegroting geen middelen voor. Onder andere personeel en de huisvesting kosten dan meer. Met deze eenmalige subsidie van 22.390 euro kan de bibliotheek twintig zondagen in het eerste halfjaar van 2022 open. We zien dan wel graag dwarsverbanden met de andere partijen in het Cultuurhuis’’, aldus de wethouder. Bij deze beslissing van het college worden de wethouders Engbert Stroobosscher en Marco Verloop geacht tegen dit voorstel te hebben gestemd.

ACTIVITEITEN De bibliotheek ziet veel mogelijkheden mensen weer met elkaar in contact te brengen: ,,Dit gebeurt bij ons permanent met vele activiteiten. Naast het lezen, lenen en leren is er een breed aanbod waar veel mensen bekend mee zijn en op de website staan aangekondigd. We merken echter dat sommige gezinnen de overige dagen al druk zijn en op zondag dan meer tijd hebben. Dan iets ondernemen kan in het Cultuurhuis laagdrempelig, zonder dat veel geld voor bijvoorbeeld een toegangskaartje hoeft te kosten. We hebben de toekenning van de subsidie ook pas net gehoord, dus werken nog aan de uitdaging om personeel te vinden en gaan aan de slag een programmering op te zetten’’, vervolgt de directeur. De partners van de bibliotheek steunden de aanvraag voor deze subsidie en zij gaat verder met hen in overleg om het Cultuurhuis zoveel mogelijk toegankelijk te krijgen.

PILOT Mieke van Dijk ziet de opening op zondag tevens als een pilot. ,,Wij moeten ook leren als organisatie; is dit op termijn haalbaar om door te zetten? Hoe ervaren de bezoekers het? Daarom kijken we naar het organiseren van afwisselende activiteiten. Zo zijn er regelmatig optredens beneden en deze zijn heel leuk te bezoeken op een zondag. Ons cursusaanbod kunnen we in de eerste weken van 2022 uitbreiden met lezingen en workshops voor mensen die wel op zondag de tijd hebben om langs te komen. En wellicht zijn er combinaties te maken met wat leuks voor de kinderen en dat de volwassenen elders een activiteit bezoeken. Naast het voordeel voor de reguliere gebruikers van bijvoorbeeld de studieruimten die hier dan natuurlijk ook op zondag gebruik van kunnen gaan maken. Daarom willen we duidelijke openingstijden hanteren. Doordeweeks van 09.00 tot 21.00 uur en zowel op zaterdag als dan de zondag van 10.00 tot 17.00 uur vanaf 9 januari 2022’’, besluit Mieke van Dijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie