De KiesLeven-vrijwilligers (vlnr) Jan Vermeer uit Veenendaal, Corine, Jantine en Dirk-Jan. Zij wijzen in een tijdschrift op een afbeelding van het ongeboren leven.
De KiesLeven-vrijwilligers (vlnr) Jan Vermeer uit Veenendaal, Corine, Jantine en Dirk-Jan. Zij wijzen in een tijdschrift op een afbeelding van het ongeboren leven. Martin Brink

Jan Vermeer wil stem zijn voor het ongeboren leven: ‘Wij strijden voor hen’

4 november 2021 om 10:12 Maatschappelijk

VEENENDAAL ,,Wat we al niet naar ons hoofd geslingerd krijgen: allerlei verwensingen! Ga werken, ik sla je kop er af, ga je uitkering halen of heb je niets beters te doen? Maar ook met een auto vlak langs je heen rijden. Heel provocerend allemaal. We ervaren veel vijandschap.” Corine (,,Nee, een achternaam is niet nodig”) is vrijwilligster bij de Pro Life-beweging.

door Martin Brink

Zij kiest ervoor op een aantal dagen per maand in de buurt van de abortuskliniek aan de Biltstraat in Utrecht te staan. Haar doel: het beschermen van het ongeboren leven en die van de moeder door haar te waarschuwen voor de grote gevolgen van abortus. Zij ziet dat vanuit een Bijbelse opdracht. ,,Wie één leven redt, redt een heel volk, zo luidt een oud Joods spreekwoord. Daar staan wij achter”, zegt ze. Ook Jan Vermeer uit Veenendaal is aangesloten bij deze beweging. Hij geeft ondersteuning maar schroomt er niet voor om ook zelf met mensen in gesprek te gaan. Nu de Week van het Leven (van 6 tot en met 13 november) er aan komt, bezint hij zich op publieksactiviteiten om de boodschap breder uit te dragen. 

STEM In deze week wordt aandacht gevraagd voor de positie van ongeboren kinderen én voor betere hulp aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn. ,,Wij geven de ongeborenen een stem. Voor het welzijn van dieren bestaat een politieke partij, voor ongeborenen niet. Wij strijden voor hen”, zegt Jan Vermeer.

In Veenendaal en omstreken is hij zeker geen onbekende. Ooit was hij werkzaam bij de PTT/Post NL en gaf hij voorlichting op scholen over het postbedrijf. Regelmatig haalde hij daarmee de krant. Later werd hij raadslid voor de SGP en maakte hij zich onder meer sterk om de zondag te eerbiedigen en het winkelen op deze dag tegen te houden.

SAUCIJZEN Als altijd vrolijk gestemde bezorger van saucijzenbroodjes maakte hij zijn laatste jaren tot aan zijn pensioen vol. Af en toe verzorgt hij nog op scholen in de Betuwe gastlessen over politiek. En zijn levensverhaal kwam ook nog terecht in een boek over bijzondere/markante Veenendalers.

Voor het welzijn van dieren bestaat een politieke partij, voor ongeborenen niet. Wij strijden voor hen

Ook voelt hij als roeping om Gods woord te verspreiden en daarom heeft hij wanneer hij op stap gaat altijd wat Bijbels bij zich om uit te delen. Als Jan merkt dat een toevallige gesprekspartner (in de trein bijvoorbeeld) open staat voor zijn verhaal, dan schroomt hij er niet voor om zijn boodschap verder te verkondigen.

NIET EENS Maar nu staat vooral KiesLeven centraal, de organisatie die een jaar geleden is opgekomen omdat vrijwilligers niet eens waren met het beleid van Schreeuw om Leven. ,,Let op: we zijn geen afscheiding maar vrijwilligers van deze club, die zich niet konden verenigen met wat het bestuur deed. Ook omdat nooit goede rekenschap van het een en ander is gegeven.” 

Zij zijn nu verder gegaan in KiesLeven. ,,We zijn nog geen stichting maar we zien ons als platform, een opvang van onze vrijwilligers. We streven hetzelfde na als Schreeuw om Leven. Daarom kan het heel goed voorkomen dat onze vrijwilligers tijdens het waken naast die van deze organisatie staan”, verklaart Jan.

Er zijn meer organisaties op dit vlak. Zo zijn Schreeuw om Leven en de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind wat bekender. De groep rond Kies Leven telt zo’n tachtig vrijwilligers. De leden staan onder meer bij de kliniek in Utrecht, waar abortus tot en met 22 weken worden uitgevoerd.

WAKEN Daarom komen er ook vrouwen uit andere landen uit Europa naar Utrecht omdat het in hun eigen land strengere voorwaarden gelden. De abortusinstelling ziet zich als een hulpverlenende instantie. De actievoerders bekijken dat uiteraard anders. ,,Wij denken dat ook vrouwen uit Veenendaal en omgeving vooral daar naar toe gaan”, zegt Jantine, een andere vrijwilliger. 

Dat een huisarts abortus al oppert, daar kan ik niet bij

Wie bij de organisatie op de bres gaat staan, wordt waker of waakster genoemd. Het ‘waken’ leidde enkele jaren geleden nog toch vervelende zaken die breed in de media werden uitgemeten. Toen men nog voor het pand kon staan werd hun aanwezigheid als intimiderend beschouwd en er hing zelfs een bord voor het pand als waarschuwing voor opdringerige actievoerders.

Tegenwoordig zijn de scherpe kantjes er vanaf. De boodschap is hetzelfde gebleven: kies voor het leven en breek zwangerschap niet af. De vrijwilligers zijn realistisch genoeg om te weten dat er allerlei motieven zijn om dat te doen. Zoals onder druk gezet door de partner of omgeving, niet gepland, financieel, geen goede huisvesting, schaamte, nog niet er aan toe zijn: het kan allemaal. Ze staan er met een uitklaptafel waarop infomateriaal en een opgehangen spandoek met daarop ‘Elk leven is beschermwaardig’.

HUISARTSEN ,,Maar denk er goed over na, wij kunnen altijd nog helpen”, aldus Jantine. Hoeveel leven zij al heeft ‘gered’ heeft kan ze niet zeggen, maar met een aantal vrouwen is nog altijd contact. Dat zijn nu gelukkige moeders. Dirk-Jan, een ander lid van de kerngroep rond KiesLeven, vindt het verschrikkelijk dat huisartsen vrouwen niet wijzen op andere mogelijkheden.

Vanaf week 11 is het kindje al compleet. Als we op beurzen vrouwen aanspreken dan zijn ze daar vaak verbaasd over

Uit zijn omgeving weet hij: ,,Een vrouw was 22 toen ze niet gepland zwanger werd. Bij een gesprek bij de huisarts vroeg hij of ze eventueel aan abortus had gedacht. Geen sprake van! zei ze. Maar dat een huisarts dat al oppert, daar kan ik niet bij. Wat dat betreft is de bekendheid op het terrein van de hulpverlening nog onvoldoende.”

Tegenwoordig is het niet meer toegestaan om voor de kliniek bezoekers aan te spreken. Corine: ,,We staan nu op een laad- en losplaats zo‘n honderd meter verderop. We mogen de mensen niet zomaar meer een folder in de hand stoppen. Dat kan alleen als ze naar ons toekomen en met ons in gesprek willen gaan.”

Volgens Jantine weten vrouwen niet wat het is om een zwangerschap af te breken: spijt, lichamelijke problemen en zaken van psychische aard kunnen gevolgen zijn, die in het verdere leven een blijvende tol eisen. Corine: ,,Men weet ook vaak niet hoe groot een kind is in de periode tot wanneer er abortus gepleegd mag worden. Vanaf week 11 is het kindje al compleet. Als we op beurzen vrouwen aanspreken dan zijn ze daar vaak verbaasd over.”

INFORMATIE Meer weten over de actieweek: zie de websites www.weekvanhetleven.nl en www.kiesleven.nl. Veenendaler Jan Vermeer is ook bereid om de nodige info te verstrekken. Hij is bereikbaar via 06-12498245.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie