Jonkheer Van Asch van Wijk (l) bij het planten van bomen op zijn landgoed in 2018.
Jonkheer Van Asch van Wijk (l) bij het planten van bomen op zijn landgoed in 2018. Aart Aalbers

Jonkheer van Prattenburg overleden

25 oktober 2021 om 14:39 Achtergrond

RHENEN Jonkheer Mr. Lodewijk Henrick Johan Mari (Henk) van Asch van Wijck is 18 oktober op 93-jarige leeftijd overleden. Jonkheer Henk laat weduwe Vicky van Asch van Wijck-Von Papen, hun tweelingzoons Henrick en Felix met hun vrouwen en zes kleinkinderen en zijn broer Willem achter. Samen met zijn vrouw Vicky bewoonde hij kasteel Prattenburg bij Veenendaal. Het paar werd bij het publiek vooral bekend door het openstellen van hun landgoed voor wandelaars, het adopteren van bomen, plaatsen van WOII-monumenten en sinds kort het inrichten van een natuurbegraafplaats.

Dor Aart Aalbers

De jonkheer werkte tot op hoge leeftijd in Amsterdam in het bankwezen. Toen hij al ver in de tachtig was kon je hem op kasteel Prattenburg nog aantreffen in zijn werkkamer waar hij stukken door zat te nemen voor de bank waarvan hij ook vennoot is geweest. De jonkheer was een persoon met een brede belangstelling voor zijn omgeving en liet nooit merken dat hij de bezitter was van het honderden hectares grootte landgoed Prattenburg. Hij praatte bedachtzaam en tijdens een gesprek kon je merken dat hij op velerlei terrein een enorme kennis van zaken had. Hij hield nauw contact met notabelen.

Zo kon men hem elk jaar tegenkomen op de receptie op het Provinciehuis en als landeigenaren hielden ze de band met de provincie en de gemeente Rhenen hoog in verband met de ontwikkelingen zoals de bouwplannen op de berg (op de plek van voorheen jeugdherberg Eikelkamp), de wegafsluiting en parkeerplaats naar Prattenburg en subsidies. De jonkheer wordt bijgezet in het familiegraf op het landgoed waarin ook zijn vader en zijn opa Lodewijk Henrick Johan Mari in maart 1934 is bijgezet.

Zijn vader was de op Prattenburg geboren jonkheer Mr. Dr. Lodewijk Henrick Karel Cornelis van Asch van Wijck Hij is op 5 april 1971 op 82-jarige leeftijd overleden en bijgezet in hetzelfde familiegraf. Hij was procureur-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. Zijn moeder was de in Bussum geboren Inès Insinger. Zij is op 17 maart 1984 op 82-jarige leeftijd overleden op Prattenburg en ook bijgezet in het familiegraf. De in Wijk bij Duurstede geboren opa van de overledene was in 1888 reeds op 30-jarige leeftijd burgemeester van Veenendaal. In 1902 trad hij af na het overlijden van zijn dochter.

Ook werd opa in juni 1897 benoemd tot lid der Tweede Kamer der Staten generaal. Hij overleed in maart 1934 en is ook bijgezet in het familiegraf op het landgoed. De zoon van de overledene, Henrick, is enkele jaren geleden toegetreden tot het bestuur van het landgoed. Hij houdt zich nu onder andere bezig met het opzetten van een natuurbegraafplaats in de bossen van Prattenburg. De familie wil eeuwige grafrust aanbieden om daarmede het onderhoud van de bossen en de elf rijksmonumenten te kunnen bekostigen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie