Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Gemeenteraad stemt in met cultuurnota maar mist visie

20 september 2021 om 18:00 Politiek

VEENENDAAL De voltallige gemeenteraad heeft tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag van harte ingestemd met de cultuurvisie 2022-2030 en Cultuurnota 2022-2025. De fracties waren blij met de inzet van verschillende culturele partijen om tijdens deze onzekere tijden toch een mooi programma in elkaar te zetten voor de komende jaren. ChristenUnie en Lokaal Veenendaal waren daarbij extra content met het plan om cultuur meer naar de wijk te laten komen. 

door Arjan van den Berg

Ook was iedereen blij met de extra 300.000 euro die in de komende jaren voor cultuur wordt vrijgemaakt, al vroeg het CDA zich bij monde van Harold Schonewille wel hardop af of het er ook daadwerkelijk komt, aangezien het voor een deel afhankelijk is van een subsidie van het rijk. In principe heeft de gemeenteraad budgetrecht en kan het vasthouden aan het toegezegde bedrag, al gaf wethouder Lochtenberg wel als tip mee om even te wachten op het collegevoorstel voor de begroting, dat over een maand wordt behandeld. 

Een kritiekpunt was dat niet alle plannen even concreet waren, waardoor het lastig is om te bepalen of ze worden gehaald. Andere ideeën hoeven wat het CDA betreft niet tot 2030 te wachten om uitgevoerd te worden, zoals het faciliteren van oefenruimtes voor de amateurkunst. Hoewel de nota unaniem is aangenomen, werd juist die visie gemist. VVD’er Ruben Schoeman miste de plannen om bijvoorbeeld de regionale positie van het theater te verbeteren. ,,Veenendaal heeft alle kwaliteiten om de cultuurstad van de regio te worden, waar de grotere artiesten ook graag naartoe komen en waar inwoners van Veenendaal, maar ook omstreken kunnen genieten van het cultuurspektakel en Veenendaal.” Het nu lopende onderzoek naar de toekomst van het theater staat over een maand of twee op de agenda. 

Een motie van de SGP samen met de ChristenUnie en het CDA om naast poppodia ook aandacht te besteden aan koren en orkesten heeft het niet gehaald, omdat de andere partijen er de toegevoegde waarde niet van inzagen. Wethouder Dylan Lochtenberg merkte nog op dat juist in die groep de samenleving ook in kan springen, zoals bij de Scheepjeswolharmonie is gebeurd toen een ondernemer hielp met een nieuw onderdak. ,,Wat is er mooier dan als er een probleem ontstaat de overheid niet zelf hoeft in te stappen, maar als de samenleving het overneemt?” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie