Afbeelding
Archief De Rijnpost

Rustplaats oorlogsveteraan Pooley aangemerkt als historisch waardevol graf

20 september 2021 om 13:36 Mensen

VEENENDAAL Het graf van dokter John Michael Bright Pooley komt op de lijst historisch waardevolle graven. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Zijn laatste rustplaats stond op een lijst met afstandsgraven; hiervoor hebben de rechthebbenden besloten geen grafrechten meer te betalen. De gemeente kan de grafstenen verwijderen en besluiten dit graf te ruimen. Een adviescommissie adviseert burgemeester en wethouders of er historisch waardevolle graven op de lijst met afstandsgraven voorkomen, die zij graag behouden zien.

Een graf kan hiervoor een waardering krijgen op verschillende punten. Bijvoorbeeld met drie punten voor het grafmonument kan deze op de lijst met historisch waardevolle graven komen. De commissie kijkt dan onder andere naar het ontwerp, symboliek, graftekst en het tijdsbeeld. Maar ook of het een mausoleum is of een familiegraf omsloten door een ketting. Een ander punt kan zij toekennen voor het gebruikte materiaal als zandsteen, marmer of graniet. Verder kan zij een waardering geven voor symboliek en hoe het graf aansluit bij de sfeer van de begraafplaats.

In het geval van deze toekenning als historisch waardevol graf is gekeken of deze minimaal vier punten voor de waardering van een persoon krijgt. Zo maakte John Michael Bright Pooley als lid van het 6th Royal Scots Fusiliers de landing in Normandië in 1944 mee en was hij als luitenant betrokken bij de bevrijding van de Franse plaats Saint-Manvieu-Norrey en de slag om Caen. 

Hij was vanaf 1972 woonachtig in Veenendaal en werkte als anesthesist bij het voormalige Julianaziekenhuis. Naast oorlogsveteraan genoot hij als arts in Veenendaal enige bekendheid en zou zijn rustplaats bij de ‘graven met een verhaal’ kunnen passen. Het college volgt nu het advies van de commissie om zijn laatste rustplaats op de lijst historisch waardevolle graven te plaatsen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie