Afbeelding
Archieffoto Nico van Ginkel

CLV krijgt toch vergoeding voor hogere asbestsaneringskosten

17 september 2021 om 11:30 Nieuwbouw

VEENENDAAL Een overschrijding van 9 ton op de kosten van sloop, sanering en tijdelijke huisvesting en onenigheid met de gemeente. Wie deze moet betalen? Het Christelijk Lyceum Veenendaal en de gemeente Veenendaal waren het eerst met elkaar oneens, maar middels mediation is er toch een oplossing gekomen.

Voor de sloop van het oude schoolgebouw, de sanering en de tijdelijke huisvesting was drie miljoen begroot, die kosten werden met negen ton overschreden. Het Christelijk Lyceum Veenendaal vond dat de meerkosten niet alleen voor haar waren, maar kreeg in eerste instantie geen extra geld. De gemeente was namelijk overeengekomen dat zij voor de sloop van het oude gebouw, de asbestsanering en de tijdelijke huisvesting gedurende de bouw maximaal drie miljoen zou bijdragen. Het CLV was immers de bouwheer en moest het risico dragen, dus wees het college het verzoek voor extra geld af. 

De school diende tegen deze beslissing een bezwaar in. Hierop is besloten het geschil middels een mediation op te lossen. Het CLV had een tijdelijke huisvesting voor haar leerlingen geplaatst tijdens de sloop en vervangende nieuwbouw van haar hoofdgebouw aan de Kerkewijk en de twee gymzalen. ,,Er was in ieder geval meer asbest aangetroffen om te saneren dan voorzien. Als gemeente hebben wij hierin ook een wettelijke verplichting. Voor de bouwwerkzaamheden was wel een inschatting gemaakt. Hadden we op voorhand geweten dat er meer opgeruimd moest worden, dan hadden we deze sanering ook vergoed’’, legt wethouder Marco Verloop uit.

De gemeente heeft nu na de mediation besloten alsnog 499.738 euro bij te dragen voor de overschrijding in de asbest schoonmaakkosten bij het CLV. De school krijgt dit geld echter niet overgemaakt. Veenendaal zal gedurende de komende veertig jaar de jaarlijkse bijdrage die het CLV op haar beurt terug zou betalen voor de maatregelen voor bouw van een Bijna Energie Neutraal Gebouw verlagen met 12.493 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie