Afbeelding
Martin Brink

Zonnepanelen op en aan het gemeentehuis van Veenendaal

15 september 2021 om 11:27 Politiek

VEENENDAAL De gemeente neemt haar voortrekkersrol in de energietransitie en laat haar gemeentehuis ook energie opwekken. Voor de meeste politieke partijen een hamerstuk voor de volgende vergadering, hoewel de commissie in haar behandeling nog wel enkele punten aan de wethouder meegaven. Vooral over de milieubelasting en de kosten.

De raad sprak eerder al over de onderhoudswerkzaamheden aan het gemeentehuis, maar wilde apart nog kijken naar de verduurzamingsmaatregelen. Over het algemeen zijn de partijen tevreden over de inzet en het uitgewerkte stuk. De gevelisolatie, hogere isolatie in dubbel glas, extra zonnepanelen en dan ook nog een energieopwekkende gevel zijn een voorbeeld voor ondernemers in Veenendaal om te helpen in de energietransitie. 

PROEFTUIN Ary Jan Breur (SP) wil graag dat Veenendaal energieneutraal zal zijn, maar wethouder Marco Verloop gaf aan dat dit nu veel meer geld kost. Maar dat met deze maatregelen de gemeente al een significante besparing heeft. Jaap Pottjewijd (Lokaal Veenendaal) begrijpt dat het gemeentehuis een goed voorbeeld moet geven, maar hoopt niet dat zij de proeftuin zijn. Dit laatste ontkent de wethouder: ,,We kijken naar technieken die hun betrouwbaarheid bewezen hebben.’’

MILIEUVRIENDELIJK Yvonne Bottema (VVD) had meer vragen, want binnen de partij was al berekend dat panelen ook goedkoper kunnen en waarom is niet gekozen voor bijvoorbeeld Triple glas, maar HR++? Het laatste is omdat de nieuwe ramen moeten passen in de bestaande kozijnen. Mocht de hogere isolatie met HR+++ glas passen, dan gaat dit gebeuren. 

De bedragen zijn volgens Verloop nauwkeurig opgesteld en afgezet tegen de kwaliteit, die ook Eric Enzlin (CDA) benoemde: ,,Met het oog op de milieubelasting en goed te kijken naar de materialen waarvan deze gemaakt zijn.” Hiermee wil hij voorkomen dat Veenendaal zonnepanelen met bijvoorbeeld PFAS gaat gebruiken om energie op te wekken.

TERUGVERDIENEN De gemeente verwacht voor de verduurzamingsmaatregelen zo’n 2,21 miljoen euro nodig te hebben. Dit bedrag moet zich binnen de levensduur wel terugverdienen, is de verwachting van de wethouder. Door met het vervangen van de gevelpanelen nu direct te kiezen voor varianten die energie opwekken, is al een voordeel behaald ten opzichte van nu reguliere nieuwe panelen over een paar jaar te gaan vervangen met de gevelzonnepanelen. Veenendaal wil de werkzaamheden in een Publiek Private Samenwerking uitvoeren en proberen het lokale bedrijfsleven hierin te betrekken. Een inzet die raadslid Theo van Iperen (SGP) graag in de notulen vastgelegd wilde hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie