Afbeelding
BDUmedia
Column

Applaus

22 september 2021 om 13:06 Opinie

VEENENDAAL Soms ben je begonnen aan een column en word je door de feiten achterhaald. Zo begon dit stukje aanvankelijk met een beschouwing van het ineenstortende kaartenhuis van Rutte. Het aftreden van Kaag leek mij wel een mooi bruggetje naar de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. 

Maar toen had ik het stukje af en was er al weer een minister afgetreden. Ik dacht, voor hetzelfde geld is op het moment van verschijnen van de Rijnpost de premier zelf ook weg. Toen dacht ik, het is leuker om over ‘the sunny side of life’ te schrijven. 

En dat was zaterdag! Plaza Cultura was een zonnig cultureel feestje op en rond het Kees Stipplein. Ukelele spelen, dansen, muziek maken of beeldhouwen met speksteen? Uiteraard stonden ook de Veense Begonia’s op het podium. ‘Een koor, bestaande uit enthousiaste, spontane vrouwen met veel zang- en levenservaring’, zoals zij zijzelf beschrijven op hun website. Die levenservaring zal ik niet betwisten. Voor het beoordelen van de zangervaring ontbreekt mijzelf de vocale expertise, maar gezellig was het zeker. Een jongeren-popband met slechts enkele repetities achter de rug liet zien dat het ook met de culturele toekomst van Veenendaal wel snor zit. Buiten schilderden kinderen hun eigen Happy Stones. U bent ze misschien wel eens tegengekomen: die vrolijk gekleurde kiezelstenen verstopt op een onopvallende plek, die gegarandeerd zorgen voor een lach op je gezicht. Sanne Heymann – kleurrijk als altijd - inspireerde de jeugd (en hun ouders) met haar verhalen. Theater Lampegiet was het decor van magistrale dansvoorstellingen. De crème de la crème van de Nederlandse danswereld verzorgde workshops ballet of breakdance voor kinderen van 6 tot 12 jaar. ’s-Avonds aangevuld met een prachtige live-stream van 100 jaar dans. En dan heb ik het nog geeneens over de verschillende optredens in het Spectrum.

U ziet het, ik was en ben enthousiast en trots om in Veenendaal te zijn. Het lijkt er ook op dat steeds meer politieke partijen het belang van cultuur voor Veenendaal erkennen en hier extra geld voor willen vrijmaken. Afgelopen week werd zelfs de Basiliek afgehuurd om een raadsvergadering te houden over het cultuurbeleid in Veenendaal. Uit welingelichte bronnen begreep ik dat de huur van deze vergaderruimte alleen al € 7.000,-- bedroeg. Het mag wat kosten zullen we maar zeggen.

door Jurgen Hillaert
Reageren? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie