Spelletjes doen tijdens de Zomerspelen van de stichting Buitenzorg in Dragonder.
Spelletjes doen tijdens de Zomerspelen van de stichting Buitenzorg in Dragonder. Co Keulstra

Zomerspelen bij stichting Buitenzorg

17 september 2021 om 07:15 Maatschappelijk

VEENENDAAL De eerste dag van de Buitenzorg Zomerspelen, voor mensen met een verstandelijke beperking, was op zaterdag 17 juli. Het was dikke pret bij Dierenkamp Dragonder. Prachtig weer, goed gestemde bezoekers en enthousiaste vrijwilligers. De dag kon niet stuk. Spelletjes werden fanatiek gespeeld en natuurlijk werd er ook goed voor de inwendige mens gezorgd. Broodjes, koffie, limonade en natuurlijk een lekker ijsje. Er was een leuke bingo, waarbij iedereen een prijs kreeg, Het werd een prachtige dag met mooie ontmoetingen!

door Co Keulstra

Zaterdag 31 juli was deel twee van de Buitenzorg Zomerspelen. Er kwamen vele nieuwe bezoekers en er waren andere vrijwilligers. Ook kwamen er spontaan vrijwilligers die niet thuis konden blijven zitten. De Tovertafel was in trek en bij het voetbalspel vlogen de vonken er vanaf. Bij het Jeu de Boules had men veel plezier en er werd flink gelachen. Vooral de misworpen oogstten veel hilariteit. In deze ongedwongen sfeer werd het één groot feest. De prijzen bij de bingo waren ter beschikking gesteld door de Veenendaalse ondernemers Complementair Premiums & Gifts en de organisatoren van ‘De Veensche Mosselparty’.

DUURZAME KETTINGEN Zaterdag 14 augustus begonnen de Buitenzorg Zomerspelen met wat regen. Maar al snel kwam er toch nog een zonnetje door de wolken schemeren en werd het weer wat warmer. De deelnemers bleven niet thuis en kwamen in een opperbeste stemming naar Dierenkamp Dragonder om zich op de spelletjes te storten. De vrijwilligers lieten zich ook niet onbetuigd en droegen enthousiast bij tot de gezelligheid, die de hele verdere dag duurde. Er werden duurzame kettingen uit de grabbelton gevist. Sommigen waren hier zo van gecharmeerd dat zij trots met de kettingen om hun nek liepen te paraderen. De vierde en laatste Buitenzorg Zomerspelen werd op zaterdag 21 augustus afgewerkt.

Voorzitter Gerrit van de Weerd van Stichting Buitenzorg: “We mochten een beperkt aantal bezoekers per keer uitnodigen, er zijn er al 80 geweest en vandaag komen er 30 mensen van de doelgroep. In verband met de coronapandemie zaten de mensen met een beperking lange tijd in quarantaine. Ze mochten zelfs geen bezoek ontvangen. We hebben bedacht om deze zomerspelen te organiseren zodat de doelgroep weer spelletjes konden spelen en elkaar weer eens ontmoeten.’’

Christa van Beek beheert de Theeschenkerij: “Ik doe het werk samen met mensen met een beperking. Zij helpen in de keuken en bij de bediening. We hopen in september definitief open te gaan, van maandag tot zaterdag. De mensen kunnen hier komen lunchen (kleine kaart) en men kan de locatie ook huren voor bijvoorbeeld een vergadering of een verjaardag.”

Kees van de Bovenkamp is al 25 jaar vrijwilliger bij Buitenzorg: “Ik ben begonnen bij de Soos en ik heb ook vijf jaar de Buitenpost (kwartaalblad) gedaan. Nu zit ik al vele jaren bij de Vriendenkring. Wij organiseren allerlei activiteiten en gezamenlijke maaltijden.”

Bert ter Haar is de beheerder van Dierenkamp Dragonder: “We hebben hier een schitterende locatie, al is de buitenruimte wel wat klein. We hebben een prima binnenruimte waar we veel dieren kwijt kunnen en ook het voer (stro) en de gereedschappen op kunnen slaan. We hebben pas een alpaca geboren zien worden, die loopt nu buiten samen met zijn moeder. We hebben ook kippen, konijnen, fazanten, een pony, een dahomy (os), varkens, cavia’s, schapen geiten, parkieten en duiven en jonge nadoes (kleine struisvogels). Die moet ik elke dag verzorgen. Daar krijg ik hulp bij van mensen met een beperking. De dagbesteding is hier geweldig. Alleen de bereikbaarheid zou beter kunnen. Als was het maar met een bord aan de weg, zodat de mensen weten waar we zitten.” Dat wordt binnenkort opgelost.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie