Het Stadspark is volgens Gemeente Veenendaal toe aan vernieuwing.
Het Stadspark is volgens Gemeente Veenendaal toe aan vernieuwing. Gemeente Veenendaal

Extra geld voor ontwerp Stadspark

11 september 2021 om 19:38 Politiek

VEENENDAAL Vissen, feesten, skaten, schaatsen, wandelen en genieten. Het Stadspark moet een plek zijn voor 67.000 mensen uit Veenendaal. Maar een nieuwe inrichting zorgt binnen de politiek voor evengrote tegenstrijdige belangen. De gemeente heeft reeds vijftigduizend euro uitgetrokken voor een onderzoek naar een nieuw ontwerp. Maar het college vraagt een aanvullende zestigduizend euro om enkele punten verder te bekijken. Die ook uit het participatietraject met omwonenden, gebruikers, ondernemers en andere belanghebbenden naar voren zijn gekomen.

De raadsleden hebben onlangs een wandeling door het Stadspark gemaakt, waar zij alleen lovend waren over de deelname in het participatietraject. Iedereen die verbonden is met het Stadspark kon vertellen en laten zien waarover op het gemeentehuis gekozen moet worden. Kees Lochtenberg van Lokaal Veenendaal gaf aan nu vast keuzes te willen maken om duidelijk aan te geven wat mogelijk is. Dat voorkomt verwachtingen en de betrokkenen weten dan welke richting zij moeten om tot een plan te komen. Ook Dick Both van de SGP wilde meer duidelijkheid over de kosten waar de raad nu geld voor uit moet trekken. Wanneer dit alleen voor een horeca-onderzoek is en of de surfvijver geschikt is om over een aantal jaar in te zwemmen, kan de raad nu ook beslissen wat zij wil en is extra geld niet noodzakelijk.

FACULTATIEF ONTWERP GroenLinks en de ChristenUnie vinden juist een extra onderzoek noodzakelijk om tot een goede keuze te komen en te weten wat voor totaalbedrag het nieuwe Stadspark Veenendaal zal kosten. Wethouder Engbert Stroobosscher laat weten dat het eerder vrijgemaakte budget voor het ontwerp al met zo’n twintigduizend euro is overschreden. Mede door het participatietraject dat door corona een andere invulling kreeg. ,,Maar het gaat om meer punten dan horeca en een zwemvijver met een zandstrandje. Zo ook de samenhang van de twee gebieden die door de Groeneveldselaan zijn doorsneden. En verder veiligheid, verlichting tot bereikbaarheid.’’ Hij wil met het aanvullende budget nog enkele zaken nader bekijken en doorspreken met de participanten. Daarna kan de gemeenteraad dan een facultatief ontwerp krijgen, waarbij zij kan kiezen welke onderdelen in het nieuwe Stadspark komen. En daarbij tevens een kostenafweging kan maken.

FUZE Youssef Bourtachekourt van D66 is blij dat er wat te kiezen is om tot een uiteindelijk ontwerp te komen. Hij ziet graag een meer samenhangend geheel tussen de surfvijver, het evenemententerrein en het groene park. Een belangrijk punt dat de wethouder op voorhand wel duidelijk wil krijgen is de noodzaak van Fuze om op het grasveld haar evenement te organiseren. De SGP vindt dat dit weinig keuze biedt voor de inrichting van het Stadspark, wanneer dat alleen hier kan. Stroobosscher gaat nu na of het evenemententerrein een goede alternatieve locatie kan zijn. Zeker nu in de eerste schetsen Veenendaal hier ook een mooiere uitstraling aan wil geven. Wellicht dat ook bouwdorp naar deze plek kan verhuizen in de toekomst. Volgens de planning moet een facultatief ontwerp met de kosten begin 2022 in de gemeenteraad komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie