Sjoerd Arends: ,,Veenendaal is van oudsher een stad waarin veel gezongen werd. Dat zie je nu nog terug."
Sjoerd Arends: ,,Veenendaal is van oudsher een stad waarin veel gezongen werd. Dat zie je nu nog terug." Angelo Weidijk

Scratchkoren bij Plaza Cultura: Iedereen die van zingen houdt kan zich aanmelden

16 september 2021 om 09:16 Muziek

VEENENDAAL Zangliefhebbers kunnen zaterdag 18 september bij het culturele evenement Plaza Cultura zingen in een scratchkoor. We vragen zanger, muzikant en zangdocent Sjoerd Arends wat dat eigenlijk precies is en waarom je erbij moet zijn. 

Een scratchkoor, dat klinkt gek. Wat is het?
Arends: ,,Een soort pop-up-koor. Iedereen die wil zingen komt naar de repetitie, je gaat samen oefenen en even later zing je samen een lied. Zo kom je erachter dat samen zingen je heel veel energie kan geven. Je weet van te voren dus totaal niet met hoeveel mensen en welk repertoire je gaat zingen, heel verrassend dus!”

Waarom is het zo leuk om te zingen in een scratchkoor?
,,Iedereen die van zingen houdt kan zich aanmelden. Je staat dus niet naast je vaste buurman te zingen en zingt ook nog eens onbekende muziek, met een dirigent die je misschien nog nooit hebt gezien. In het begin is het dus heel spannend of het uiteindelijk iets gaat worden. Maar de mensen die meedoen zijn altijd leergierig en enthousiast, dus na een poosje oefenen klinkt het steeds beter.”

Denk je dat er in Veenendaal veel mensen zijn die een scratchkoor leuk zouden vinden?
,,Ja, zeker! Veenendaal is van oudsher een stad waarin veel gezongen werd. Bij de kerken en fabrieken zat het er al van jongs af aan in. Dat zie je nu nog terug: veel Veenendalers groeien op met zang en Veenendaal telt ongelofelijk veel koren”, zegt Arends.

,,En of al die zangers ook in een scratchkoor durven te zingen? Ik denk het wel. Veenendalers doen soms alsof ze wat terughoudend zijn, maar eigenlijk zijn het heel nieuwsgierige en sociale mensen, die graag wat nieuws ontdekken en samenwerken. Ik verwacht dus dat er aardig wat zangers op af komen.”

En wie ben jij eigenlijk?
,,Mijn naam is Sjoerd Arends, ik ben zanger, muzikant en zangdocent. Ik geef zanglessen bij Muziekschool De Muzen. Naast het zingen en performen op het podium vind ik het mooi om mijn eigen praktijk ervaringen over te brengen tijdens mijn lessen en workshops. Op deze manier hoop ik iets uit de praktijk mee te brengen naar het ontdekken van je (zang)stem. Zingen is veel meer dan netjes de wijs houden en gaat voor minstens de helft ook over energie, beleving en overtuiging.”

Bij Plaza Cultura kan je dus kiezen voor een scratchkoor pop, Hollandse liedjes of klassiek. Wat is er nog meer te doen? En wat zou jij aanraden?
,,Oh er is een heleboel te doen! Van knutselen en beeldhouwen tot breakdance en toffe Veense acts bekijken. Voor kinderen is er een hele leuke voorstelling in Spectrum, over een tovenaarsleerling. Ik zou lekker de hele middag blokken en alle activiteiten even proberen: djembé, houtskooltekenen, ukelele spelen, silentdisco. Tof toch?! En in de avond is er 100 Jaar Dans: een livestream waarin Veense danstalenten stralen in verschillende dansvormen uit de afgelopen 100 jaar, opgenomen in Theater Lampegiet. Dus van 19:00 tot 21:00 zit ik aan de buis gekluisterd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie