Afbeelding
Andreas Glöckner

Cultuur nadrukkelijker op de kaart in Veenendaal door brede samenwerking

11 september 2021 om 07:14 Kunst

VEENENDAAL Het cultuurveld en ook de politiek is blij met de wijze waarop Veenendaal de komende jaren kijkt naar cultuur. Kunstplatform Veenendaal sprak zich eerder al enthousiast uit over de Cultuurvisie 2022-2030 en de Cultuurnota 2022-2025. Ook veel raadsleden zien een mooie opmaat naar een sterk en aantrekkelijk Veenendaal voor en door culturele activiteiten. Van beeldhouwwerken tot theatervoorstellingen, in de bibliotheek tot onderwijs in muziek. Het Kunstplatform waardeert dat zij heeft kunnen meepraten en denken over de inhoud. De meeste raadsleden voelden zich goed meegenomen in de verhaallijnen voor cultuur in Veenendaal.

Wel waren er een aantal kritische punten over wat de visie nu precies moet inhouden. Youssef Boutachekourt van D66 ligt cultuur aan het hart, maar hij had graag meer gezien waar Veenendaal tot 2030 naar streeft. Hij mist een strategische blik. ,,Wat zijn de ontwikkelingen in cultuur en hoe ziet de gemeente de wereld van morgen?” 

Ook Sanny Brunekreeft van de ChristenUnie ziet een opsomming van feiten en intenties. Echter miste zij samenhang en duidelijke doelen. Harold Schonewille van het CDA ziet een risico in het feit dat ,,veel verschillende organisaties de uitvoering doen en dan samen de doelen moeten halen.” Enkele zijn heel ambitieus en andere zijn nu in de tijd gezet rond 2030 en zou hij graag veel eerder gerealiseerd zien. ,,Daarbij zijn natuurlijk de financiën ook nog onduidelijk die de gemeente dan vrij moet maken voor deze ambitie.”

Wethouder Dylan Lochtenberg was erg content met de positieve opmerkingen en geeft aan dat je niet alles in het gemeentehuis kan regelen. ,,Cultuur is niet maakbaar. Vanuit de gemeente kunnen we de infrastructuur verzorgen. Je schept de voorwaarden voor wat je graag wilt zien. Vervolgens is het aan de culturele organisaties om initiatieven en ideeën te laten bloeien.” 

De uitgewerkte doelen spreekt hij met de uitvoerders af in prestatieafspraken. Wel ziet de wethouder al een hele sterke samenwerking bij de cultuur onderling, maar ook met bijvoorbeeld sport, onderwijs tot economie. Wanneer een project eerder haalbaar is, wil hij hier zeker de mogelijkheden toe bieden.

De gemeenteraad heeft nu een visie in ‘Glans aan de Grift’ om vast te stellen en kan dan volgende maand ook een goede afweging maken wanneer zij de begroting voor volgend jaar en de komende jaren bespreekt om het geld vrij te maken. Veenendaal wil voor de komende vier jaar voor de Cultuurnota structureel al een extra bedrag van 300.000 euro opnemen in haar Programmabegroting. Dit is tevens om de verschillende sectoren te helpen in hun samenwerkingen voor een laagdrempeling cultureel aanbod voor alle inwoners van Veenendaal. Wat het woon- en vestigingsklimaat moet versterken en de identiteit van de stad. Met onder andere een stabiele basis, cultuur in de wijken en doet iedereen mee. Waarmee Veenendaal de regio kleurt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie