Afbeelding
Co Keulstra

De Veense G-band oefent weer

7 september 2021 om 07:14 Muziek

VEENENDAAL ,,Voor het eerst in anderhalf jaar tijd is de Veense G-band weer begonnen met repeteren”, vertelt Silvia Roseboom. Silvia is secretaris van de G-band. ,,Ook zijn we naar een ander pand verhuisd, een mooie locatie aan de Wiltonstraat, met alle voorzieningen die we nodig hebben. We huren het pand van Hardeman en alle instrumenten mogen blijven staan, dat scheelt een hoop werk voor de vrijwilligers.”

door Co Keulstra

De Veense G-band is een orkest waar alleen verstandelijke beperkte mensen in spelen, ze maken samen muziek en leren daar bij muziek maken en naar elkaar luisteren. Zij worden geholpen door vele vrijwilligers. Ze hebben keyboards, een drumstel, tenortrommen met bekkens, djembés en allemaal klein slagwerk instrumenten. De doelgroep heeft heel lang de repetities moeten missen dus moeten ze alle muziekstukken weer herhalen.

MIJLPAAL Roseboom: ,,Op 19 september bestaat de Veense G-band 5 jaar. Een mijlpaal waar we erg blij mee zijn. Het muzikale feestje moeten we helaas uitstellen tot volgend jaar. Normaal zouden we een concert geven in de Basiliek en rond de kerstdagen een muzikaal optreden verzorgen. De coronapandemie maakt het dit jaar onmogelijk. De mensen met een beperking moeten eerst weer veel oefenen, er is veel weggezakt in die stille periode. We hebben tijd nodig om de mensen weer het ritme gevoel te laten krijgen.”

NIEUWE LEDEN De G-band is weer gegroeid. Er hebben zich drie nieuwe leden aangemeld. ,,De doelgroep heeft tijdens de pandemie veel binnen gezeten en de sociale contacten zijn daardoor ook een beetje verwaterd. Wel zijn er vele mailtjes binnengekomen met vragen over het weer opstarten van de oefeningen op maandagavond. Het gaat dan niet alleen over de muzieklessen. De sociale ontmoeting en het samenzijn spelen een grote rol. De muzikanten houden de vereiste afstand en blijven netjes op hun stoel zitten, ook tijdens de pauze. Sommigen hebben een eigen begeleider, de anderen worden geholpen door enthousiaste vrijwilligers.”

DIRIGENT GEZOCHT ,,We zijn nog op zoek naar een dirigent, iemand met een muzikale achtergrond die met de doelgroep om kan gaan”, vervolgt Silvia. ,,We repeteren elke maandagavond van 19.00 tot 20.45 uur. Op deze locatie mogen de instrumenten blijven staan, er komt verder niemand in. Met behulp van een dirigent zouden we misschien met de Kerst nog iets kunnen doen. Daar moeten we nog even over nadenken.”

PLEZIER De Veense G-band is een hobby voor mensen met een verstandelijke beperking waarbij zij ook in talenten kunnen laten horen en zien. Iedereen mag meedoen, ook al hebben ze geen muzikale ervaring of achtergrond. Het gaat hier om plezier en ontspannen met muziekles. Ze werken voornamelijk met kleuren op de toetsen van de keyboards en de slagwerkers krijgen allemaal verschillende ritme s aangeleerd. In de (normale) zomermaanden treden ze misschien wel eens per maand op. Ook geven ze dan drie tot vier concerten per jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie