Els en Bob, twee enthousiaste mensen die Elst weer een dorpskrant willen geven.
Els en Bob, twee enthousiaste mensen die Elst weer een dorpskrant willen geven. Jan van den Brink

‘Elst kan niet zonder dorpskrant’

8 september 2021 om 14:51 Maatschappelijk

ELST ,,Elst kan niet zonder dorpskrant. Dus komt er weer een. Als het aan ons ligt dan valt de nieuwe krant, waarvoor we trouwens nog een passende naam voor moeten bedenken, op de deurmat bij elke inwoner van ons dorp. We hebben een missie: Elst weer een dorpskrant te geven.” Dat zijn de eendrachtige woorden van Els Clerx-van der Poel (55) en Bob Harnisch (66). Eerstgenoemde is een geboren Elsterse, Bob Harnisch, die zich in 2005 in het kerndorp van de gemeente Rhenen vestigde, voelt zich inmiddels een Elstenaar.

door Henk Jansen

Leesvoer voor de dorpelingen was jarenlang De Hank. De krant die elke maand bij de abonnees op de mat viel. Maker van deze nog steeds bejubelde krant was Huib van den Berg, die vorig jaar te kennen gaf met zijn lijfblad te stoppen. Het gemis van een eigen dorpskrant werd al snel gevoeld. Een donkere wolk trok derhalve over het dorp. Geen krant vol belangrijke dorpsinformatie. Voor mensen en over mensen. Over Elsterse nieuwsfeiten. Over belangrijke gebeurtenissen. Van belangrijke dienstberichten, interviews, alsook het wel wee in en rond het dorp. Maar er is een groep die te kennen heeft gegeven zich sterk te willen maken voor een nieuwe dorpskrant. Een krant waarvoor nog een naam bedacht moet worden. 

Els en Bob vertellen graag over hun nieuwe dorpskrant. Els, de geboren en getogen Elsterse: ,,Ik heb een aantal jaar meegewerkt aan De Hank. Ik ging op pad voor de human interest verhalen. Interviews met de plaatselijke ingezetenen. Leuk om te doen. Wil ik weer op me nemen. Maar ook andere taken. Belangrijk is dat we met de nieuwe dorpskrant een bron van informatie verstrekken aan onze inwoners.”

BELANGSTELLING Bob Harnisch beschikt ook over redactionele vaardigheden. ,,Ik werkte mee aan clubbladen, waaronder sportorganen. Ik ga me voornamelijk bezighouden met de vormgeving van de krant. Zoals de layout. Er komt heel wat bij kijken om een krant te maken. Allereerst hebben we belangstellenden gezocht die aan de dorpskrant willen meewerken. Er had zich spontaan een gemêleerde groep, jong en oud, vrouw en man, gemeld. Vervolgens zijn we overgegaan tot het oprichten van een stichting. We krijgen natuurlijk straks te maken met het financiële plaatje. Voor het drukken van de krant hebben we ook gekozen voor drukkerij Cunera. De adverteerders die in De Hank een plek hadden, hebben aangegeven ook ruimte te willen in de nieuwe dorpskrant. De dorpskrant moet straks ook verspreid worden over de abonnees. Dat geschiedt door bezorgers. Het eerste nummer verspreiden we straks gratis in het dorp. Daarnaast hopen we dat er zich nieuwe abonnees melden. Daar hebben we goede hoop op, want Elst kan niet zonder een dorpskrant.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie