Afbeelding
BDUmedia
Column

Treurtrip Veenendaal

8 september 2021 om 14:00 Opinie

VEENENDAAL Deze zomer - nou ja, echt zomer konden we ‘t niet noemen, maar laten we het voor het gemak toch maar bij deze naam houden - heb ik het boek Treurtrips geleend bij onze bibliotheek. Een boek boordevol plekken van ontroerend lelijkheid. Een speurtocht naar plekken waar de vergane glorie van afdruipt. Verloederde plekken die om hun lelijkheid bijna weer mooi zijn. Zo figureerde daarin onder andere snackbar De Paddestoel in Nijkerkerveen. Mensen die ooit deze treurparel bezocht hebben, weten dat ook lelijkheid kan bekoren. 

Toen ik afgelopen koopzondag door het winkelcentrum liep, wist ik dat ook Veenendaal een échte treurtrip-bestemming kan worden. De Corridor en Passage waren zo leeg en verlaten, dat je je afvroeg of Winkelstad Veenendaal opgedoekt was en de binnenstadsmanager zijn ontslag had genomen. De vele desolate winkelpanden met posters ‘te huur’ completeerden het beeld. Als liefhebber van verval kon ik hier mijn hart ophalen.

Geïnspireerd door deze ervaring ben ik eens verder gaan kijken in onze stad naar treurtripplekken. Alhoewel sommige helaas al gesloopt zijn (zoals de voormalige flats aan het Schrijverspark) kun je met een beetje zoeken toch nog wel échte  treurplekken vinden.

Wat dacht je van de al jaren leegstaande horecapanden aan de Achterkerkstraat 29 en 30, waar in een ver verleden Danny’s eetcafé en de Chickenmaster gevestigd zaten. En de woonboulevard mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit overzicht. Al sinds jaar en dag is de westkant van de Groeneveldselaan een verloederd industriegebied van welhaast oost-Europese allure. 

Mijn persoonlijke favoriet is het vliegtuig op sokkel voor het bedrijfspand van Rodenburg aan de Fokkerstraat. Een stukje huisvlijt wat hier heerlijk onbekommerd staat weg te kwijnen. De liefhebber van verloedering hoeft in Veenendaal dus niet te treuren. Het is een plaats waar in ogenschijnlijke deernis stiekem toch erg veel schoonheid schuilt. Om te janken zo mooi.  

door Jurgen Hillaert

Reageren? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie