Erwin bij Eva Jinek. ,,Na afloop soms mee naar het restaurant."
Erwin bij Eva Jinek. ,,Na afloop soms mee naar het restaurant." Erwin van Veldhuizen

BN’ers kieken voor de ontspanning en de kick: ‘Ik ben niet alleen de Erwin van de foto’s’

20 oktober 2021 om 07:00 Mensen

VEENENDAAL Hij is getrouwd, heeft een zoon en woont in Veenendaal. Minstens 28 uur in de week staat hij aan het bed bij ouderen met dementie. In 2009 is bij hem PTSS geconstateerd, na een jeugd die eigenlijk geen jeugd mag heten omdat het in het teken stond van zijn zieke vader en na diens overlijden werd Erwins moeder ongeneeslijk ziek. En ja, Erwin van Veldhuizen is ook die vrolijke man die lachend met tal van bekende Nederlanders op de foto is gegaan.

door Arjan van den Berg

Soms wordt hij nageroepen. Hé, je stond in de krant. Of: hé, wie wordt de volgende? Heel soms is er een negatieve toon. Op internet, want op straat durven ze hem dan niet aan te spreken. ,,Ga eens wat zinnigs met je leven doen.” Of ze zijn jaloers. ,,Ik wou dat ik jouw leven had.” 

Van Veldhuizen denkt er het zijne van, ze zouden eens moeten weten. ,,Ik ben niet alleen de Erwin van de foto’s. Mijn leven ging lang niet altijd over rozen, een lach is immers zo gemaakt. Na het overlijden van mijn ouders dacht ik: nu kan ik het leven leiden dat ik wil. Maar ik viel in een gat, liep tegen een burn-out aan en raakte in een isolement. De wereld werd steeds kleiner.” 

Gelukkig was daar, net tussen het wegvallen van zijn ouders in, het glorende licht van de fotografie, waardoor hij de energie, ‘brandstof’ zelfs, kreeg om naar buiten te gaan. Bij een voetbaltraining van PSV spotte hij Ronald Koeman. Toen het hem lukte om toenmalig premier Jan Peter Balkenende vast te leggen, dacht hij: nu kan alles. Sindsdien is de vraag niet meer: durf ik?, maar: gaat het lukken?

DANKBAAR Namen als koningin Maxima, Ali B, Eva Jinek, Ellie Lust en Gerard Joling (zelfs een stuk of tien keer) prijken op het lijstje van gefotografeerde BN’ers. ,,Ik neem vaak eerst van tevoren contact op met het management. Soms sta ik een paar uur te wachten. Bij het theater mag ik na een voorstelling soms mee naar binnen en praten we na of bij Pauw of Jinek ga ik na afloop mee naar het restaurant. Die gesprekken zijn wel de kers op de taart. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik krijg en bij het plaatselijke theater weten ze ook wel dat ik geen kwaad doe.”

Soms krijgt hij ook iets van bekendheden gedaan wat minder snel zou lukken als ze hem niet kenden. Zo vroeg hij met succes aan Tineke Schouten om een filmpje op te nemen om de ouderen en collega’s met wie hij werkt te bemoedigen. Favorieten om ooit nog eens te kieken zijn de koning, Paul de Leeuw en Louis van Gaal. ,,Maar in principe is ieder bekend persoon welkom. De koning heb ik wel op de foto waarop te zien is dat we elkaar een hand geven, maar graag sta ik er ook nog een keer naast.”

TEVREDEN ,,Ik ben tevreden met het leven dat ik heb en denk dat ze me in de zorg goed kunnen gebruiken. Ik ben een heel rustig en zorgzaam persoon en dit past goed bij de doelgroep waarmee ik werk. Maar de foto’s hebben me geholpen met mijn zelfvertrouwen en om uit het isolement te geraken. Het geeft ontspanning en het geeft een kick. Daarom koester ik deze bezigheid. Ik denk altijd: als iemand iets graag doet, laat ‘m dat doen. Waar het leven om gaat, is respect, dat je elkaar wat gunt en dat je er voor elkaar bent.”

AliB tijdens zijn bezoek aan Veenendaal.
Erwin met atleet Churandy Martina.
Ook met prinses Margriet ging Erwin op de foto.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie