Herman Bosman en Frédérique van Wijk bij de bus van Veens Welzijn. ,,We ervaren heel veel waardering van de mensen die wij vervoeren."
Herman Bosman en Frédérique van Wijk bij de bus van Veens Welzijn. ,,We ervaren heel veel waardering van de mensen die wij vervoeren." Gertjan van Capellen

‘Veens Welzijn biedt ervoer met de menselijke maat’

16 oktober 2021 om 07:38 Maatschappelijk

VEENENDAAL Met 450 vrijwilligers en 26 vakkrachten biedt Veens Welzijn ondersteuning op het gebied van zorg, gezondheid, wonen, werken, school, integratie, eenzaamheid, ouder worden, vrije tijd, het organiseren van een buurtfeest maar ook plaatselijk vervoer. Iedereen die een vervoersprobleem heeft binnen de grenzen van de gemeente Veenendaal, kan instappen in de hagelnieuwe personenauto of in de 100% elektrische +Bus waarover Veens Welzijn beschikt.

door Gertjan van Capellen

Volgens wijkcoach Frédérique van Wijk (56) is Herman Bosman (70), een van de 24 betrokken chauffeurs van de +Bus. Met hen beide gaan we in gesprek over wat het vrijwilligerswerk bij Veens Welzijn zo leuk maakt.

Hoe gaat het tot nu toe met de in januari van dit jaar heropgerichte Stichting Veens Welzijn vragen we? ,,Hoewel de start van een nieuwe organisatie altijd lastig en complex is, kan ik alleen maar concluderen dat het steeds beter gaat”, aldus Frédérique. ,,Het vrijwilligerswerk met de daarbij behorende systematiek is in grote lijnen hetzelfde als onder Veens. Wat we proberen is dat we op allerlei vlakken, of het nu over de zorg of wonen gaat, goed voor elkaar zorgen in Veenendaal. Dat is mijn inziens welzijn in de breedste zin van het woord. Uiteraard werken wij met veel partners samen maar dat is afhankelijk van het onderwerp en hebben we uiteraard een directe lijn met de gemeente”, aldus de in gemeente Renkum geboren Wageningse met een hart voor Veenendaal waar ze bijna dagelijks naar toe fietst.

,,Voor de ongeveer 450 vrijwilligers van Veens Welzijn is het belangrijk dat zij kunnen doen waar ze plezier in hebben en waar ze goed in zijn”, gaat ze verder. ,,Voor hen is het belangrijk dat ze zich ergens voor inzetten waar ze hun talenten in kwijt kunnen en niet onbelangrijk, dat ze het leuk vinden. Vrijwilligerswerk is echter niet vrijblijvend: goede afspraken maken voor de start van het vrijwilligerswerk is dan ook essentieel.” 

Wat we proberen is dat we op allerlei vlakken, of het nu over de zorg of wonen gaat, goed voor elkaar zorgen in Veenendaal

WEINIG VERLOOP Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers lukt het om in de sociale basis veel dingen met elkaar op te lossen legt Van Wijk uit. ,,Als wijkcoach heb ik het onderdeel vervoer onder me en ik moet zeggen dat het aardig lukt met de 24 chauffeurs die wij rijk zijn. Gelukkig kent Veens Welzijn weinig verloop onder de chauffeurs. Sommige rijden al twaalf jaar voor Veens Welzijn, dienstdoende Roel Roseboom is daar een mooi voorbeeld van. Zolang er bij Veens Welzijn nieuwe dingen worden ontwikkeld zal de vraag naar vrijwilligers, waaronder chauffeurs, toenemen. Geen vrijwilliger, geen bus. Ik regel de inzet van de vrijwilligers, collega Rutger van Zanten is er voor de techniek. We beschikken over een Citroën personenwagen op benzine en een volledig elektrische Volkswagen bus ingericht voor rolstoelvervoer waarin normaal gesproken acht passagiers en twee rollators in kunnen.” 

De wijkcoach benadrukt dat voor het vervoer, waar 95 procent van de passagiers tussen de 70 en 80 jaar vooral gebruik van maakt, geen (medische) indicatie nodig is.

MET MENSEN WERKEN Herman Bosman heeft zich de laatste jaren van zijn werkbare leven bezig gehouden met het maken van aanbestedingen in het provinciehuis in Arnhem, maar doet nu zo’n zes jaar vrijwilligerswerk bij Veens Welzijn als chauffeur. ,,Eigenlijk heb ik best lang gezocht naar vrijwilligerswerk wat me voldoening zou geven. Aangezien ik graag met mensen werk om het hun naar de zin te maken en graag auto rijd, geeft het chauffeuren me bij Veens Welzijn een dankbaar gevoel. Vooral als je weet dat het voor sommige mensen het enige moment is dat ze de deur uit kunnen. Achter de deuren speelt eenzaamheid namelijk een belangrijke rol.” 

,,Je komt vooral leuke maar ook trieste dingen tegen zoals echtparen die fysiek gescheiden zijn waarvan de één bijvoorbeeld in de Engelenburg verblijft en de ander nog thuis woont”, vervolgt Bosman. ,,Er zijn mensen bij die van begin tot het eind van de rit blijven praten, maar ook waar je de verhalen uit moet trekken. Maar gelukkig overheerst de blijdschap als de +Bus voor de deur staat en komen er ook mooie verhalen los.” 

Bosman: ,,We halen de mensen aan huis op en brengen ze binnen Veenendaal overal naar toe. Vaak gaat het om vervoer naar één van de locaties van Veens Welzijn, om deel te kunnen nemen aan één van de diverse activiteiten zoals bijvoorbeeld de klaverjasclub, gymnastiek of koersballen. Daarnaast kan vervoer ook naar pianoles, familie of naar een winkel voor de boodschappen. Zo helpt de +Bus om mensen betrokken te houden in de samenleving en kan het voor een deel vereenzaming voorkomen.”

Het geeft een dankbaar gevoel. Vooral als je weet dat het voor sommige mensen het enige moment is dat ze de deur uit kunnen

HELPENDE HAND ,,Veens Welzijn mag dan geen professionele dienstverlening zijn, maar de service zeker wel”, gaat Herman Bosman verder. ,,We bieden een helpende hand met het in- en uitstappen, zeker met ouderen en hebben een vaste klantenkring waar je een band mee opbouwt. We ervaren heel veel waardering van de mensen die wij vervoeren onder andere voor het feit dat we op tijd rijden hoewel er natuurlijk altijd wat tussen kan komen. Zeg maar vervoer zeg met de menselijke maat. Vaak wordt er ook gevraagd of we op ook op zondag rijden want dat is de familiedag bij uitstek. Dat geldt natuurlijk ook voor de vrijwillige chauffeurs en daarom rijden we niet op zondag. Lastig is dat we geen (onbeperkt) toegang hebben in de Hoofdstraat waardoor mensen die moeilijk ter been zijn soms nog best ver moeten lopen om de winkels te bereiken. Op jaarbasis rijden we ongeveer 13.000 ritten. Dan kun je concluderen dat er veel gebruik van wordt gemaakt”, aldus de chauffeur.

MOOI EN DANKBAAR Welke karaktereigenschappen komen van pas als chauffeur bij Veens Welzijn? Bosman: ,,Het is mooi als je sociaal vaardig bent, klantgericht, geduldig en flexibel. Daarnaast is het handig als je signalen herkent bij de gebruikers van de bus of auto als blijkt uit de verhalen dat er iets mis is of dat men niet lekker is. Ik heb zelf een voorkeur voor de bus omdat er goede voorzieningen in zijn aangebracht als rolstoelvergrendelingen en door de hoge zit is het overzichtelijker. Persoonlijk, en ik denk ook voor meerdere chauffeurs, vind ik het iedere keer een uitdaging om zo economisch mogelijk te rijden om op die manier vermogen te sparen tijdens de ritten. Na corona zijn we blij om weer te kunnen rijden. Nog mooier zou het zijn als we nog een paar chauffeurs (m/v) kunnen verwelkomen want het is en blijft leuk, mooi en dankbaar werk. Chauffeuses zijn zeer zeker ook welkom.”

Voor een afspraak voor de +Bus/auto kan op werkdagen tussen 09.00-12.00 en 13.30-16.30 uur gebeld worden met 0318-791051. Ritten worden uitgevoerd van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 22.00 uur en zaterdags van 09.00 tot 17.00 uur, met een pauze tussen de middag en begin van de avond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie