Afbeelding
Hoorcafé Veenendaal

Wandeling door Veenendaal met gebaren: ‘Bijzondere ervaring om de stad zo te benaderen’

12 oktober 2021 om 10:30 Maatschappelijk

VEENENDAAL Het Hoorcafé Veenendaal organiseerde afgelopen vrijdag een stadswandeling. De tocht stond in het teken van de Week van de Toegankelijkheid. Onder de deelnemers bevonden zich horenden, slechthorenden, studenten van de tolkenopleiding en andere belangstellenden. Ook Martijn Beek, wethouder Inclusie, en ervaringsdeskundigen waren uitgenodigd. Stadsgids en geboren en getogen Veenendaler Jaap Pilon verzorgde de wandeling onder een stralend zonnetje.

De wandeling begon bij de Cultuurfabriek, waar alle deelnemers instructies kregen over de route en de eerste woorden in gebarentaal leerden, zoals het gebaar voor ‘goedemorgen’. 

GEBAREN Tijdens de rondleiding leerden de deelnemers verschillende andere korte gebaren. Ook kregen ze de mogelijkheid om hun oren af te schermen voor geluid. ,,Ik vond het een bijzondere ervaring om de stad vanuit dit uitgangspunt te benaderen en tegelijkertijd meer empathie te ontwikkelen voor doven en slechthorenden. Ook kregen we een kijkje in het leven van de doelgroep, evenals het vak tolk”, zegt Amir Al Itejawi van Hoorcafé Veenendaal. 

Stadsgids Pilon leidde de groep langs allerlei boeiende locaties door het oudste gedeelte van de stad en vertelde onder meer over het oude turf-, textiel- en sigarendorp. ,,We wilden met de wandeling onderzoeken of de stad geschikt zou zijn voor onze doelgroep, om de stad beter te kunnen bekijken. Ook wilden we nagaan hoe het zit met de toegankelijkheid van Veenendaal”, aldus Al Itejawi.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie