Mr. André Bussink.
Mr. André Bussink. Fotostudio 7
Recht om de hoek

Wetsvoorstel goed verhuurderschap: wat staat (ver)huurders te wachten?

13 oktober 2021 om 16:25 Zakelijk

VEENENDAAL ‘Goed verhuurderschap stimuleren’, dat is het doel van een mogelijk nieuwe wet die op zijn vroegst volgend jaar van kracht kan zijn. Met deze wet krijgen gemeenten de mogelijkheid om regels op te stellen ter bevordering van goed verhuurderschap. Op grond van de wet kan zelfs een vergunningplicht worden ingevoerd voor de verhuur van woonruimte. 

ACHTERGROND Verhuurders moeten zich maatschappelijk verantwoord gedragen bij het aanbieden en verhuren van woonruimte. Excessieve huurprijzen, ernstige gebreken of (zwaar) achterstallig onderhoud en intimidatie zijn onaanvaardbaar. Gezien de schaarste op de woningmarkt is de positie van de huurder echter verzwakt en komen misstanden regelmatig voor, aldus de toelichting bij de wet. Om dit tegen te gaan, biedt deze wet gemeenten mogelijkheden om goed gedrag van verhuurders te stimuleren. Ook kan de gemeente in bepaalde gevallen ingrijpen.

INHOUD Het wetsvoorstel bestaat grofweg uit twee onderdelen. Allereerst krijgt de gemeente de mogelijkheid om te bepalen dat verhuurders verplicht een werkwijze moeten opstellen en hanteren dat gericht is op voorkoming van discriminatie, intimidatie en het bevorderen van goed verhuurderschap. De verhuurders en verhuurbemiddelaars zijn vervolgens verplicht om ‘doeltreffende maatregelen’ te treffen, deze schriftelijk vast te leggen en bekend te maken aan ’eenieder’. Mocht een huurder vinden dat de verhuurder niet handelt volgens de werkwijze, dan kan deze melding maken bij een speciaal daarvoor opgericht meldpunt. Als een werkwijze voorgeschreven is, krijgt de gemeente ook de bevoegdheid om een verbod in te stellen voor het verhuren van woonruimte zonder vergunning. Dit verbod zal alleen gelden voor een specifiek aangewezen categorie van woonruimte binnen een bepaald gebied in de gemeente. De gemeente zal een vergunningplicht goed moeten onderbouwen.

GEVOLGEN Overtreding van de werkwijze of de vergunningsplicht kan grote gevolgen hebben. De gemeente kan bijvoorbeeld een boete opleggen. In een uiterst geval kan een gemeente het beheer van het verhuurde overnemen. Het spreekt voor zich dat de gemeente dit laatste niet zomaar mag, omdat daarmee het eigendomsrecht van de verhuurder fors wordt beperkt.

WORDT VERVOLGD Op dit moment bevindt het wetsvoorstel zich nog in de ontwerpfase. De inhoud kan kortom nog veranderen. Het wetsvoorstel moet vervolgens nog worden aangenomen door de eerste en tweede kamer. Wordt dit wetsvoorstel wet? Houd dan goed in de gaten of de gemeente gebruik maakt van de wet en wat dit voor u betekent.

door mr. André Bussink

Recht om de hoek wordt u aangeboden door BVD advocaten, Nieuweweg 40-42, 3905 LN Veenendaal, bussink@bvd-advocaten.nl, www.bvd-advocaten.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie