Afbeelding
Gemeente Veenendaal

‘Kunnen we echt niet meer doen bij opvang vluchtelingen?’

8 oktober 2021 om 16:29 Politiek

VEENENDAAL Het kabinet vraagt gemeentes om hun verantwoordelijkheid te nemen bij de opvang van Afghaanse vluchtelingen omdat die overbelast dreigt te raken. Ook Veenendaal draagt zijn steentje bij, maar de ChristenUnie en het CDA hadden wel de indruk gekregen dat ons dorp meer aandacht heeft voor de zogenoemde statushouders, dus vluchtelingen die sowieso mogen blijven en niet meteen in hoge (woning)nood zitten. 

door Arjan van den Berg

Daarbij zouden sommige locaties als ongeschikt worden bestempeld voor opvang door gebrek aan voorzieningen, terwijl in andere gemeentes ook bijvoorbeeld tenten worden gebruikt voor tijdelijke huisvesting. En waarom is er vooral gekeken naar leegstaande panden in het centrum als mogelijke locaties in plaats van sporthallen en kantoorpanden? ,,Kunnen we echt niet meer doen”, werd er gevraagd.

NUANCE Wethouder Engbert Strooboscher legde uit dat een en ander genuanceerder was dan het leek. ,,Ja, Veenendaal vangt statushouders op. Maar de opvang wordt provinciaal opgepakt en de Utrechtse Heuvelrug heeft weer toegezegd vluchtelingen op te vangen. Andere gemeentes moeten dan weer voor de statushouders zorgen. Daarmee is een mooie verdeling gemaakt. Een status betekent automatisch dat iemand een langere periode dan een half jaar of een jaar onderdak nodig heeft. Een tent of iets dergelijks is dan niet genoeg. De situatie is dan ook anders dan rond 2015 toen er echt spoedvoorzieningen nodig waren. Er is niet alleen naar ruimte in het centrum gekeken. Sommige panden worden in de zomer ook erg warm en zijn dan minder geschikt.”

De gemeente heeft een taakstelling voor 99 personen. Dat ligt weliswaar onder het gemiddelde van wat andere plaatsen doen, maar daarvan hoeven nog 20 een plek te zoeken. CDA’er Mark Ruitenbeek: ,,Ik ben blij dat we onze verantwoordelijkheid nemen en ik zou er bij het college op aan willen dringen om zeker te kijken of we die twintig mensen zo goed mogelijk een plek kunnen geven en als dat er dertig worden is dat in ieder geval wat het CDA betreft geen bezwaar. Graag zelfs.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie