De Veense raadszaal
De Veense raadszaal Gemeente Veenendaal

Kritiek op Veense Rekenkamercommissie

7 oktober 2021 om 17:46 Politiek

VEENENDAAL Verschillende politieke partijen willen kijken naar hun eigen Rekenkamercommissie. Deze zou als instrument van de gemeenteraad de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentebestuur moeten onderzoeken. Kees Lochtenberg (Lokaal Veenendaal) vindt het laatste rapport het zoveelste dat zonder enige aandachtspunten de la in gaat. Jesper Diepeveen (VVD) wil met andere partijen kijken naar wat zij nog met de Rekenkamercommissie aan willen.

De aanleiding is het Rekenkameronderzoek Beleid Jeugdhulp. Veel partijen zijn niet blij met dit rapport en de algemene inhoud. De VVD: ,,De inhoud van het rapport zelf vinden wij tegenvallen.’’ ,,Het rapport is veel te algemeen, het had veel scherper gemogen’’, vindt Greet Vallée-Quaars van GroenLinks. ,,Dit rapport voegt wat ons betreft niets toe. Had tot iets goeds kunnen leiden,’’ geeft Ronald van der Weerd van ProVeenendaal aan. Voor hem zijn de aanbevelingen te laat. Ook PvdA had meer verwacht. Mandy Heikamp (DENK) vindt de aanbevelingen vrij mager. Zij en ook de SP zien met interesse de motie van de VVD tegemoet.

Ook de Theo van Iperen (SGP) geeft geen waardeoordeel over het rapport. ,,Ik ben niet blij met dit rapport.’’ Hij en het CDA hebben al tijdens de commissievergadering aangegeven aan de motie mee te willen werken. Voor ProVeenendaal hoeft de raad over dit voorstel geen besluit te nemen. Hiervoor zal de partij dan een ordevoorstel moeten doen of met een amendement het raadsvoorstel moeten laten aanpassen. Voor nu zal de gemeenteraad moeten beslissen of zij zich in meerderheid kan vinden in de aanbevelingen dat er in een raadsvoorstel over jeugdhulp meer alternatieven moeten staan. Met een analyse wat ‘beleid’ en ‘uitvoering’ is.

Dit verschil benoemen, blijft volgens wethouder Martijn Beek een lastige discussie in de organisatie. Hij zou de tijd liever steken in de maatregelen en de raad meer meenemen in de beslissingen die voorliggen om de kwaliteit, prijs en organisatie van de Jeugdhulp te verbeteren. Ondanks dat er regionale afspraken zijn, vindt hij dat de gemeente meer aan het stuur zit. Daarbij komt er nog een volgend rapport specifiek op maatregelen die de gemeente en ook de raad kan inzetten bij de Jeugdhulp. Wellicht dat de politiek hier wel meer concrete aanbevelingen zal krijgen om de Jeugdhulp te verbeteren en grip te krijgen op de financiën.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie