Afbeelding
Archief De Rijnpost

Nachtwinkel ondervindt meer tegenstand

6 oktober 2021 om 14:17 Politiek

VEENENDAAL De politiek blijft in de eerste discussie in de commissievergadering over het verruimen van de winkeltijden stranden in de koopzondag. Ook wethouder Dylan Lochtenberg geeft in zijn reactie aan dat de gemeenteraad hier een knip in zou moeten zetten. ,,Willen we de mogelijkheid bieden om open te kunnen gaan? En laten we het aan de ondernemers om hier een modus in te vinden?’’

Sanny Brunekreeft van de ChristenUnie heeft nog steeds veel vragen over onder andere de noodzaak om de winkeltijden te verruimen. Welke argumenten hebben de indieners en met welke cijfers kunnen zij signalen staven. ,,Welk probleem wilt u hiermee oplossen? Is dit dan ook de enige oplossing, of zijn er nog andere opties geweest? Krijgt Veenendaal hiermee ook een betere regionale aantrekking als winkelstad?’’ Zij ziet juist een grotere versnippering, wat slecht is voor de vitale Binnenstad. Dick Both (SGP) laat weten altijd principieel tegen een koopzondag te zijn. Maar hij heeft meer redenen en geeft verschillende argumenten juist als gemeente in te zetten op een compact, gevarieerd en onderscheidend winkelcentrum.

OVERLAST ,,Wie uit de samenleving wil dit? Namens wie doet u dit initiatiefvoorstel?’’ Vooral het draagvlak speelt voor de SGP een belangrijke rol. ,,De impact op de samenleving en ook de absurd, verstrekkende, te ver gaande vorm om alles los te laten. Waarom moet dit in Veenendaal? Wat zijn de risico’s en kanttekeningen waar de gemeenteraad rekening mee moet houden wanneer zij hierover een beslissing moet maken.”

Onder andere een brief van Binnenstadsmanager Henny Jansen over de nachtwinkels zet enkele partijen aan het denken: ,,Bewoners en ondernemers sluiten zich aan bij de zorgen die ook door het college al zijn geuit ten aanzien van overlast en onrust in de directe nabijheid van nachtwinkels. Zeker ook omdat de handhavingscapaciteit al beperkt is, vragen zij om terughoudend te zijn met een dergelijke verruiming.’’

DRAAGVLAK Mark Ruitenbeek (CDA) wil graag weten of het college overlast verwacht en of de raad hier op voorhand al maatregelen voor moet treffen. Maar hier krijgt hij van de wethouder geen bevredigend antwoord op. Jan Breur (SP) vindt wel dat de gemeenteraad het geheel in de gaten moet houden. ,,Zeker wanneer het gaat om het draagvlak bij de winkelleiding en het personeel.” Hij ziet graag meer levendigheid, zoals oorspronkelijk een koopzondag in combinatie met een evenement. Waar de ondernemers een graantje mee kunnen pikken. Als initiatiefnemer voor dit voorstel ziet D66 wel een behoefte, bijvoorbeeld ook buiten het centrum op de Woonboulevard. ,,Hier zouden de ondernemers naar hun idee meer omzet kunnen genereren wanneer zij op zondag klanten kunnen ontvangen.” D66 vindt het al prima wanneer maar één procent van de winkels open zou willen gaan.

VRIJHEID Als hoofdindiener laat Youssef Boutachekourt van D66 weten dit voorstel te doen vanuit hun kernwaarde: vrijheid. ,,Het gaat erom dat er een keuzevrijheid moet zijn, ook in Veenendaal! Om te ondernemen, te winkelen, naar de kerk te gaan, moskee of synagoge. Mensen moeten hun leven zelf kunnen inrichten.’’ 

De beperking die een groep een ander oplegt wil de partij met dit voorstel oplossen. De partijen Lokaal Veenendaal, PvdA, GroenLinks, VVD, ProVeenendaal, DENK en Fractie Saidi steunen D66 in dit voorstel. De onderzoeken die zijn gedaan geven volgens Youssef Boutachekourt aan dat er ondernemers zijn die graag open zouden willen. Sanny Brunekreeft (CU) leest in de cijfers dat er meer mensen op tegen zouden zijn.

NACHTWINKEL Dick Both (SGP) vraagt zich af waarom grote winkelketens niet naar Veenendaal zijn gekomen toen de twaalf koopzondagen zijn geïntroduceerd. Volgens Boutachekourt kan juist de restrictie van maar twaalf keer een belemmering zijn geweest. ,,Met dit voorstel kunnen de leegstaande winkelpanden misschien wel invulling krijgen.” Hij heeft verder geen directe vraag gehad van een ondernemer een nachtwinkel te willen. ,,Maar met dit voorstel wil D66 toekomstbestendig zijn en de winkeltijden nu in één keer goed regelen.” Toch zal de partij wel met de mede-indieners nog gaan bespreken hoe zij over de nachtwinkel denken na ook de reactie van de binnenstadmanager.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie