Afbeelding
Pieter Vane

Indrukwekkende herdenking omgekomen piloot Wakeman

6 oktober 2021 om 09:00 Historie

VEENENDAAL De geallieerde piloot Harold Frederick Wakeman is dinsdagmiddag tijdens een indrukwekkende bijeenkomst herdacht. Bij de herdenking op begraafplaats Munnikenhof was onder meer de Johannes Calvijnschool aanwezig, die de herdenking heeft geadopteerd.

Wakeman was 22 jaar oud en kwam uit Weston Ontario, Canada. De 5e oktober 1944 was een mooie dag, een blauwe lucht en een aangename temperatuur. Formaties van geallieerde vliegtuigen vlogen af en aan. Op de hoek van de Dr. Hoolboomweg in De Klomp stonden lege treinwagons geparkeerd. Rond 13.00 uur vond een grote tragedie plaats. De geallieerde formatie, bestaande uit een Hawker en een daaronder vliegend Tyfoon-vliegtuig, liet een bom vallen.

ADOPTIE Dorpsbewoners zagen dat de bom op de staart van een onder vliegend toestel neerkwam. Die vloog in brand en explodeerde. Grote delen van het vliegtuig lagen verspreid over de weg en in het veld. Piloot Wakeman overleefde de crash niet. Op 6 oktober 1944 werd hij begraven op de begraafplaats aan de Munnikenweg in aanwezigheid van diverse plaatselijke bewoners en verschillende brandweermensen.

DOEDELZAK Het was dinsdag de 77ste herdenking bij het graf van de Canadese piloot. ,,Voor het eerst hadden wij beslag kunnen leggen op twee mannen die lid zijn van het RCL. Zij hebben ons begeleid naar de graf met doedelzak muziek. Het was heel indrukwekkend”, vertelt Hans Wegen van de Stichting Harold Wakeman. 

Er waren verschillende organisaties bij deze herdenking betrokken na een jaar van onthouding door corona. ,,Van de Canadese Ambassade was er een afgevaardigde in de persoon van Sergeant Wiseman. Ook het RCL met Colour Party was weer van de partij. Trompettiste Maxine Tegelaers is een vertrouwde gast bij de herdenking. Zij speelde de ‘Last Post’ en de ‘Reveille’.”

KRANSLEGGING Burgemeester G.J. Kats sprak een woord namens de gemeente Veenendaal. Wegen: ,,Kinderen van de Johannes Calvijnschool zongen het Canadese volkslied, en een aantal kinderen hadden gedichten gemaakt die ze voorlazen. Ook het bekende lied: ‘O God die droeg ons voorgeslacht’ werd door de kinderen uitstekend gezongen. Bij deze herdenking hoort ook een kranslegging door verschillende organisaties. Gelukkig hadden wij het weer mee en konden wij als Stichting Wakeman terug zien op een geslaagde herdenking 2021.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie