Michel van Zeist met Karel de Jong van het legendarische duo Mini & Maxi. Die heeft zojuist het eerste boek in ontvangst genomen.
Michel van Zeist met Karel de Jong van het legendarische duo Mini & Maxi. Die heeft zojuist het eerste boek in ontvangst genomen. Jordi IJzerman

Dood goochelaar Larette verklaard in boek van Veenendaler Michel van Zeist

15 oktober 2021 om 07:23 Historie

VEENENDAAL Veenendaler Michel van Zeist had in de afgelopen coronatijd weliswaar bijna geen goocheloptredens, maar hij had wel alle tijd om onderzoek te doen naar de in hun tijd bekende maar nu goeddeels vergeten Nederlandse goochelaars. Zo ging hij de gangen na van de Joodse hofgoochelaar Larette (Cornel Hauer). Dat leverde verrassende ontdekkingen op. Zijn studie werd in een publicatie beschreven. Het eerste exemplaar werd onlangs overhandigd aan Karel de Jong van het legendarische theater-clownsduo Mini & Maxi. Dat gebeurde in, hoe toepasselijk bij de naam van de auteur, in Slot Zeist.

door Martin Brink

Michel van Zeist heeft al van kindsbeen af een grote passie: goochelen. Daarmee is hij de laatste jaren professioneel bezig. Michel is geen illusionist die weesmeisjes doorzaagt of olifanten laat verdwijnen. Hij is een grootmeester in de kleine goocheltrucs. Met onder meer bankbiljetten, munten, speelkaarten, horloges en mobiele telefoons weet goochelaar Michel het publiek te entertainen. Hij breekt het ijs en zorgt voor een ongedwongen sfeer.

In 2010 gaf Michel acte de présence tijdens het Nederlands kampioenschap goochelen voor junioren, waarna hij te zien was in een speciaal SBS-programma. Ruim 1,2 miljoen mensen zagen in datzelfde jaar zijn gastoptreden bij De nieuwe Uri Geller. In het najaar van 2013 verzorgde Michel het voorprogramma van Magic Unlimited (Oscar, Renzo & Mara Kazàn) in de Nederlandse theaters. Sindsdien verzorgt hij veel optredens.

Maar hij is ook onderzoeker. Naar de bij het grote publiek goeddeels vergeten goochelaars. Eind vorig jaar deed Michel van zich spreken door een publicatie op de markt te brengen over Fred Kaps, de meester-goochelaar die vooral beroemd werd door zijn zout-truc. Uit zijn hand liet hij oneindig zout stromen. Hoe hij dit deed, blijft in goochelaarskringen. Nu komt hij met een nieuwe studie over de Joodse goochelaar Larette (1889-1943), die onder meer Fred Kaps inspireerde. Cornelius (Cernelius) Hauer werd als Cornel Hauer op 18 april 1889 in Wenen geboren als zoon van Isidor Hauer en Josefa Hahn. Hij trouwde in Nederland met een niet-joodse vrouw.

Het boek ‘Hofgoochelaar Larette en zijn mysterieuze dood’ gaat in op het leven van Hauer. Hij wordt gezien als een van de grootste vooroorlogse goochelaars. Vanaf 1920 werd Nederland de thuisbasis van zijn internationale carrière. Hij was Joods en pleegde op 14 mei 1943 zelfmoord in zijn goochelwinkel in Amsterdam. Met het verschijnen van het boek worden de raadsels rondom zijn dood opgehelderd. Zo vond Michel van Zeist de tot nu toe onvindbare overlijdensakte en politierapporten. Over zijn dood in het souterrain aan de Willemsparkweg 128 in Amsterdam deden tal van tegenstrijdige verhalen de ronde.

Larette kwam tijdens WOI in krijgsgevangenschap en verloor zijn gehoor. Kort na die oorlog werd hij door theateragent Max van Gelder naar Nederland ‘gehaald’. Larette goochelde voor koninklijke families in binnen- en buitenland. Hij werkte op internationale podia en stond bekend om zijn trucs met sigaretten en speelkaarten. De vingervlugge goochelkunstenaar ging zonder vast programma de bühne op en presenteerde shows die enkele uren duurden. Larette had in Amsterdam de eerste goochelwinkel en -school van ons land, waar hij les gaf aan onder anderen Fred Kaps. Ook de Joodse goochelaar Ben Ali Libi (1895-1943), bekend van het door Joost Prinsen voorgedragen gedicht van Willem Wilmink, was een van zijn klanten.

Cornel Hauer (Larette) leefde van 1889 tot 1943.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie