Het Ritmeester-Veenzangers Mannenkoor repeteert weer op de 'normale' manier. Op zaterdag 16 oktober is er een open repetitie. Nieuwe zanglustigen zijn zeer welkom.
Het Ritmeester-Veenzangers Mannenkoor repeteert weer op de 'normale' manier. Op zaterdag 16 oktober is er een open repetitie. Nieuwe zanglustigen zijn zeer welkom. Richard Wagner

Mannenkoor RVM kijkt uit naar jubileum: ‘Eindelijk, weer normaal repeteren!’

14 oktober 2021 om 11:33 Verenigingen

VEENENDAAL ,,We zijn blij dat we weer op een normale manier kunnen repeteren. Met die coronamaatregelen kon dat eigenlijk niet. Anderhalve meter afstand houden: dat werkt bij ons als zangers eigenlijk niet.” Dick van de Pest (70) is tweede voorzitter en concertmeester van het Ritmeester-Veenzangers Mannenkoor in Veenendaal. Hij vertelt over de tijd van vroeger, de afgelopen twee jaar dat het virus ook het mannenkoor in doen en laten trof maar vooral over de toekomst én het jubileumconcert dat voor volgend jaar in Theater Lampegiet gepland staat.

door Martin Brink

Het vermaledijde virus: het was en is funest voor muziekverenigingen. Ook voor koren. Men kon niet goed gezamenlijk oefenen. Want op anderhalve meter afstand staan van elkaar: het werkt niet. Men kan elkaar niet verstaan of aanvullen. Voor de leden niet prettig maar ook voor de dirigent niet. Niet zelden was er ook sprake van enige leegloop, soms ook door natuurlijk verloop. En dat terwijl het al zo moeilijk is om een vereniging ‘levend‘ te houden. Bij het Ritmeester-Veenzangers Mannenkoor is dat zeker niet het geval en daar zal ook nooit sprake van zijn. Dick van de Pest verzekert dat. ,,Met dertig man kun je tenslotte ook een optreden verzorgen. Maar het liefst hebben we nu meer leden zodat we ook in de toekomst grote uitvoeringen kunnen geven.”

MOND TOT MOND Het koor telt nu rond de negentig leden, allemaal mannen uiteraard. Veelal middelbaar of iets ouder. Maar ook ‘jongeren’ van rond de veertig. Van de Pest: ,,We hebben in de afgelopen tijd toch weer twee leden kunnen inschrijven. En dat in coronatijd. Vaak gaat het van mond tot mond. Honderd leden zou het mooiste zijn. Dat aantal hadden we vroeger ook altijd ” Dat gold helemaal in de tijd dat er nog sprake was van twee koren die in 1982 werden samengevoegd. Dat waren het Ritmeesterkoor en het Veenzangers Mannenkoor. Vanwege terugloop van leden werd besloten om samen te gaan, ondanks de verschillen van identiteit. Het werkte. Het ledenaantal vormde een stabiele basis. Jaren van meerdaagse buitenlandse reizen volgden met memorabele optredens, onder meer in de Dom in Keulen, in de Notre Dame in Parijs en uitvoeringen in Tsjechië. Volgend jaar wordt het achtste lustrum gevierd, gemakshalve jubileum genoemd. ,,Het optreden in Lampegiet staat al gepland, het is op zaterdag 15 oktober 2022”, meldt Van de Pest. Hij is ook verantwoordelijk voor de planning van concerten en het boeken van artiesten.

AMBITIE Om het niveau hoog te houden, zit men vol ambitie. ,,We werken altijd met professionals, zowel musici als artiesten. Het kost wel wat maar dat wordt door het publiek altijd zeer gewaardeerd.” Het jubileum wordt ook aangegrepen om leden in het zonnetje te zetten die zoveel jaar aan het koor verbonden zijn. ,,In de afgelopen tijd kon dat allemaal niet.” Om de twee jaar is er in het Veenendaalse theater een uitvoering. ,,Dat is altijd een uitdaging. We huren het theater af en die kosten moeten er wel weer uit komen. We worden wel gesponsord maar alleen daarmee redden we het niet.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Dick van de Pest is tweede voorzitter en concertmeester van het koor.  - Martin Brink

Het Ritmeester-Veenzangers mannenkoor (afgekort RVM) heeft een duidelijke slogan: ‘U kunt niet zingen? Onzin, iedereen kan zingen!’ ,,Dat is wel waar”, zegt Dick. ,,Kijk maar zelf eens hoe vaak je zingt, bij het meezingen van een lied bijvoorbeeld. Het is wel zo dat er bij ons een proeftijd van zes weken is. Dan wordt gekeken of iemand qua zang bij ons past.”

DIRIGENT Dirigent is Jimco Zijlstra. Hij is al jaren aan het koor verbonden en weet precies waar iedereen het beste kan staan voor een optreden.” Er zijn vier ‘stemmen’: bas, bariton, eerste tenor en tweede tenor. Het is zijn taak om de klankkleur aan te voelen. Zowat aan het einde van de coronatijd zijn er vier repetities geweest, nog wel op anderhalve meter afstand. Van de Pest: ,,Verder werd men geacht om veel thuis te oefenen.”

,,Een koor wordt vaak gezien als iets oubolligs. Veel mensen zien er tegenop om kennis met ons te maken. Maar zit men eenmaal op het koor, dan is het vaak van: had ik dat maar veel eerder gedaan! Het scheelt ook dat wij een breed repertoire hebben. We zingen allerlei soorten muziek. Onze dirigent komt regelmatig met nieuwe stukken.”

Het RVM is een ‘sociaal koor’. ,,We zijn één grote familie. We delen elkaars lief en leed, we hebben aandacht voor elkaar. En natuurlijk is er na de repetitie een gezellige nazit.”
Geld genereren is tegenwoordig niet gemakkelijk. Rommelmarkten zijn er niet meer omdat de opbrengsten niet opwegen tegen de kosten. Daarom is ook het RVM heel blij met het initiatief van de Rabobank. Die houdt ook nu weer de Rabo ClubSupport waarbij er gestemd kan worden. Clubs met veel stemmen ontvangen een bedrag. RVM doet weer graag mee.

KENNISMAKEN Wie ook wil kennismaken met het koor, is welkom op de wekelijkse repetitie in de Open Hof, het kerkgebouw aan het Ronde Erf in Veenendaal. Tussen 20.00 en 22.00 uur wordt gerepeteerd. Meer info staat op www.rvmkoor.nl  of bel met Dick van de Pest op 06-81575289.

Op zaterdag 16 oktober is er een speciale open repetitie van 15.00 tot 16.45 uur. Die wordt afgesloten met zangavond voor genodigden vanaf 19.30 uur in de Open Hof, voor anderen te volgen via ‘kerkdienst gemist’ van de Open Hof-kerk. ,,Eindelijk, we kunnen weer!,” zo vat Van de Pest alles krachtig samen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie