Afbeelding
Pixabay

Veenendaal tevreden over kinderopvang na jaarlijkse inspectie

7 juni 2023 om 08:32 Zakelijk

VEENENDAAL De kinderopvangvoorzieningen zijn vorig jaar allemaal bezocht door de GGD. De gemeente heeft als taak hier toezicht te houden en zelfs de gastouders zijn meer bezocht dan wettelijk was vereist. Voornamelijk door personeelstekort was er volgens wethouder Martijn Beek soms een overtreding op de officiële regels.

De Wet kinderopvang stelt de gemeente verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit in de kinderopvang. De GGD is aangewezen dit toezicht uit te voeren. ‘Het college van burgemeester en wethouders is eindverantwoordelijk voor de aansturing van het lokale toezicht en heeft als taak te handhaven indien de GGD tekortkomingen constateert.’ ,,Op zich zijn we tevreden. Er zijn een aantal hersteltrajecten opgelegd. Zoals het voldoen aan de eisen van een ruimte tot een speelplein’’, aldus wethouder Martijn Beek.

HERSTELAANBOD NA INSPECTIE

‘Wanneer er tijdens een inspectie tekortkomingen zijn geconstateerd, kan de GGD-inspecteur de houder in bepaalde gevallen een herstelaanbod doen. De houder krijgt dan de gelegenheid om de tekortkoming voor afronding van het inspectierapport te herstellen’, meldt de gemeente. De GGD deed 2253 beoordelingen, waarvan 2206 zonder tekortkoming (97,9 procent). Bij 27 was er geen herstelaanbod en in 20 gevallen wel. Hiervan zijn er veertien hersteld. ‘De GGD heeft 74 afgeronde inspecties uitgevoerd. Naar aanleiding van de tien inspectierapporten met handhavingsadvies heeft de gemeente tien handhavingstrajecten ingezet.’

PERSONEELSTEKORT

‘Op de VE groepen was het niet altijd mogelijk om op een groep van 16 kinderen 2 gekwalificeerde VE beroepskrachten in te zetten. Wanneer er sprake was van verzachtende omstandigheden door uitval van de vaste medewerker en het om een incident ging, is er niet gehandhaafd of alleen een waarschuwing gegeven.’ De personeelstekorten in verschillende sectoren afgelopen jaar zullen tevens invloed hebben gehad op de kinderopvangvoorzieningen. De gemeente heeft haar taken wel allemaal kunnen uitvoeren. ‘In 2022 zijn 16 van de 17 aanvragen voor toestemming tot exploitatie en registratie van nieuwe voorzieningen tijdig afgehandeld.’

BEZOEKEN AAN GASTOUDERS

De laatste aanvraag is in verband met de vakantieperiode later uitgevoerd. ‘Alle geregistreerde kinderopvangvoorzieningen, kinderdagverblijven, Buitenschoolse Opvang en gastouderbureaus zijn geïnspecteerd. We hebben bij 14 van de 14 nieuwe gastoudervoorzieningen onderzoek laten uitvoeren. Ook zijn in de loop van 2022 vijftien gastouderopvangen uitgeschreven.’ ,,We zijn tevens gestart met meer controlebezoeken bij gastouders. Wettelijke hoeft Veenendaal er maar 5 procent te inspecteren en we hebben er vorig jaar al 39,4 procent bezocht. Dit hebben we gedaan, omdat het vanaf dit jaar 50 procent moet zijn’’, besluit de wethouder.

door Peter Kuijpers

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie