Jessica Linschoten van Prummel Optiek maakt oogzorg voor iedereen toegankelijk.
Jessica Linschoten van Prummel Optiek maakt oogzorg voor iedereen toegankelijk. Diana Kervel

Prummel Optiek helpt mensen hun blik te verruimen

2 maart 2023 om 09:30 Zakelijk

VEENENDAAL ,,De combinatie van maatwerk, medisch en mode maakt mijn baan tot de leukste die er bestaat!” Jessica Linschoten is niet alleen optometrist en contactlensspecialist bij Prummel Optiek, sinds 2019 is ze ook compagnon bij dit Veenendaalse optiversum.

De optiek is op 1 april 1959 gestart door naamgever Henk Prummel. Het is een gevestigde naam in Veenendaal en omstreken, vandaar dat er voor gekozen is door Jessica en haar compagnons Menno Dekens en zijn zoon Rocco Dekens om de naam te laten voortleven. ,,De kwaliteit is gebleven, de oogzorg is flink uitgebreid.” Hoewel ze eerst werkzaam was in de gehandicaptenzorg, heeft optometrie altijd de belangstelling van Jessica gehad. ,,Deze vorm van zorg bevordert de kwaliteit van leven. Ik help mensen letterlijk hun blik te verruimen.” 

SPREEKUUR

Jessica is sinds 2015 gediplomeerd optometrist. De optometrist kijkt naar de gezondheid van ogen en kan eventuele afwijkingen opsporen. ,,Zeker na het veertigste levensjaar is een regelmatig optometrisch onderzoek belangrijk, maar ook wanneer er door erfelijke ziektes in de familie verhoogd risico is op bepaalde oogafwijkingen.” Ook de patiënten met Diabetes Mellitus, of met een afwijkende suikerwaarde, worden door haar gescreend. Hiervoor is er een speciaal spreekuur ingeruimd. De resultaten worden teruggekoppeld naar de huisarts, indien nodig adviseert de optometrist de huisarts voor een doorverwijzing naar de oogarts.

MODEACCESSOIRE

Veel van het werk van Jessica bestaat uit optometrie, al geeft het adviseren van klanten bij de keuze van een brilmontuur ook veel voldoening. Een ontwikkeling die de vakvrouw toejuicht is dat de afgelopen jaren de bril steeds meer een statement aan het worden is, een modeaccessoire. ,,Het maakt dat er een enorme keuze is. Veel kledingontwerpers hebben zich ook op brilmonturen toegelegd.” Klanten maken een keuze uit de vele monturen, maar krijgen ook objectief advies in combinatie met de dikte van de glazen en vorm van het gezicht. ,,We vinden het belangrijk een grote variatie te bieden, voor elke portemonnee.” 

TOEGANKELIJK

In Veenendaal is op 1 oktober 2019 gestart met een proef zodat huisartsen kunnen doorverwijzen naar een optometrist bij een optiekzaak. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico, maar wordt geheel vergoed. ,,Hiermee is oogzorg toegankelijk voor iedereen.” Jessica wijst erop dat ‘opticien’ geen beschermd beroep is in Nederland. ,,Dat zou het wel moeten zijn. Neem geen risico. Lenzen bijvoorbeeld moeten goed aangemeten worden om blijvende schade te voorkomen. Ook een goede instructie over het gebruik en reiniging horen daarbij.” Het aantal jeugdige brildragers groeit, wat voor een deel te wijten is aan de tablets en gewenning aan de beperkte kijkafstand waardoor de ogen zich anders gaan instellen. ,,We kennen de risico’s en gevaren, vertrouw op de vakmannen en -vrouwen.” 

UITBREIDING

Naast de twee filialen in Veenendaal en een in Leersum is ook in Dodewaard nu een Prummel Optiversum geopend. ,,Ook daar bieden we naast de optiek ook goede oogzorg. Met opzet hebben we rust en ruimte gecreëerd om klanten van een goed en gedegen advies te voorzien. Geen dag is hetzelfde. Elke keer is de uitslag weer een verrassing, maar wel gebaseerd op gedegen onderzoek”

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakvrouwen, onderdeel van de editie van woensdag 1 maart februari van deze krant.

Diana Kervel
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie