Afbeelding
Fotostudio7
De specialist

Rouwen is een werkwoord

21 februari 2023 om 12:19 Zakelijk

VEENENDAAL Mark Terlage is uitvaartverzorger. Samen met Carla, Klasine en Anneke helpt hij families het afscheid van een dierbare vorm te geven. Soms komt een overlijden onverwacht, soms gaat er een lang ziekteproces aan vooraf. Hoe het ook zij, na de uitvaart begint het echte rouwen eigenlijk pas echt. En dan blijkt: rouwen is een werkwoord. Het kost veel energie.

Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende manieren om dat rouwproces vorm te geven. Mark Terlage weet het uit ervaring. Hij merkt het als hij families een aantal weken, maanden of zelfs jaren na de uitvaart spreekt. 

ERVAREN

,,Je kunt je niet zo goed voorbereiden op rouwen”, zegt Mark. ,,Je kunt het alleen maar leren door het te ervaren. De één zoekt de stilte op, de ander heeft liever mensen om zich heen. De één geeft het verdriet alle ruimte, de ander ontwijkt het liever omdat de pijn te overweldigend is. Blijf dicht bij jezelf. Je hoeft niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen.”

WANDELEN

Zinstap wandelcoach Hanna Pol merkt regelmatig dat wandelen kan helpen bij een verwerkingsproces. Samen met Mark Terlage is ze bezig met de organisatie van een stiltewandeling. Mark vertelt daarover: ,,We willen op 24 maart met een groep van maximaal 15 personen een bijzondere wandeling maken. De winter ligt achter ons, de lente staat voor de deur. Na een periode van duisternis en kou, wordt het buiten milder en krijgt het leven weer kleur. Misschien verloopt jouw rouwproces ook wel een beetje op die manier.” 

,,Dat de tijd alle wonden heelt is onzin, maar tóch… Als de pijn doorleeft is, ontstaat er vaak ruimte om te leren houden van het leven zonder die ander”, vervolgt Mark. ,,Tijdens de wandeling zal wandelcoach Hanna de stilte tussendoor regelmatig even onderbreken voor bijvoorbeeld een oefening of gesprekje. Wij kijken ernaar uit! Hou onze social media-kanalen in de gaten, dan weet je ook wanneer je je kunt aanmelden.”

CONCREET

Rouw is geen makkelijk gespreksonderwerp. Wat kan je zeggen tegen iemand die rouwt, Mark? ,,Nou, vaak zeggen mensen: ‘Als ik iets voor je doen kan, moet je het zeggen’. Lief, maar omdat het te algemeen is, wordt er maar zelden gebruik van gemaakt. Bied iets concreets aan. Breng een pannetje soep of help met een klusje rond het huis.” 

,,Geef de ander de ruimte om te rouwen op een manier die bij hem of haar past. Een rouwproces kan lang duren, dus als je iemand na een paar maanden ergens tegenkomt, vraag dan eens: ‘Hoe was jouw dag…?’. Vermijd ongevraagd advies en vraag door. Stiltes laten vallen is helemaal niet erg. Jouw oprechte interesse kan veel betekenen.” 

Zie ook facebook.com/markterlageuitvaartzorg en facebook.com/zinstap

Dit artikel wordt u aangeboden door Mark Terlage Uitvaartzorg, Parallelweg 30 Veenendaal, 0318-300725, info@markterlageuitvaartzorg.nl, www.markterlageuitvaartzorg.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie