Afbeelding
MMC
De computerspecialist

Data weg is niet voorgoed weg

31 januari 2023 om 10:00 Zakelijk

VEENENDAAL Een back-up maken van je computerdata op een externe harde schijf klinkt als een veilige oplossing. Maar een harde schijf is een stuk hardware dat kapot kan, waardoor bestanden verdwenen lijken. Lijken, met nadruk, want Multimedia Center Veenendaal zorgt in negen van de tien gevallen voor een succesvolle ‘recovery’. 

,,In een externe harde schijf zitten bewegende onderdelen. Een heel gevoelig mechaniek, dat beschadigd kan raken. Bijvoorbeeld door kortsluiting of vallen. Dan verlies je je data”, zegt medewerker Mark van MMC Veenendaal. 

,,Maar als alleen de behuizing kapot is en de schijf niet, dan is er geen man overboord. Wij kunnen ook zeer gedateerde computerschijven uitlezen.”

SPECIALE SOFTWARE

Eerst wordt de behuizing vakkundig geopend. Met speciale recovery software halen de computerspecialisten de verloren gewaande gegevens boven water. Dat zijn niet de simpele gratis programma’s van internet, maar krachtige en professionele tools voor effectief gegevensherstel. Die speuren grondig tot in de diepste ‘krochten’ van het systeem, halen vervolgens al het verlorene naar boven en zetten dat terug. De duur van een recovery hangt af van de schijfgrootte. Variërend van drie tot tien dagen.

,,Wacht niet te lang met een recoveryoperatie. Want na een maand computergebruik overschrijven nieuwe bestanden de ‘verdwenen’ oude content. Dan is het echt definitief weg.” Wat geldt voor gegevensherstel van desktops, is uiteraard ook van toepassing op laptops, tablets, smartphones en SD-kaarten van fotocamera’s. 

Sommige mensen kiezen voor het splitsen van een harde schijf, het kopiëren daarvan of het samenvoegen van twee harde schijven. Maar dan nog ben je kwetsbaar voor gegevensverlies door technische mankementen.

CLOUD

Een alternatief voor een harde schijf is de NAS. Dit apparaat zet je harde schijven om in een draadloze netwerkoplossing die je vanuit je netwerk bestuurt. Een soort eigen clouddienst. ,,Ook dat is een hardware-toepassing die kapot kan. Zet je NAS-back-ups liever in de cloud.”

De cloud is verreweg het beste ‘magazijn’ voor dataopslag. Een uitstekende beveiligde online oplossing, zonder risico op beschadigingen, abusievelijk wissen of diefstal. 

,,Microsoft OneDrive en Google Drive zijn de beste cloud-oplossingen. Ook omdat ze automatisch synchroniseren. Bij het Office 365-pakket krijg je standaard 1 terabyte aan cloudopslag van OneDrive. Dat handige cloud-programma wordt het meest gebruikt.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Multimedia Center Veenendaal, Brouwersgracht 234 in Veenendaal, tel. 0318-830220, info@mmcveenendaal.nl , www.mmcveenendaal.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie