Afbeelding
De Hypotheker
De specialist

Starters op de woningmarkt; 6 tips om jouw droomhuis te bemachtigen

8 december 2021 om 14:52 Zakelijk

VEENENDAAL Het is al langere tijd bekend dat het voor starters lastig is om voet aan de grond te krijgen op de woningmarkt. Zo is er een tekort aan te koop staande starterswoningen en blijven de huizenprijzen stijgen. Hoe kom je als starter toch aan dat droomhuis? Een aantal tips op een rij:

Kijk of je in aanmerking komt voor een starterslening. Een hoop gemeenten in Nederland bieden een starterslening aan, die het verschil overbrugt tussen de prijs van het huis en de hypotheek. Zo kun je net dat beetje extra lenen dat je nodig hebt voor je droomhuis. De eerste drie jaar betaal je geen maandlasten voor de starterslening. Op de website van de SVn kun je zien of jouw gemeente een starterslening aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. 

Een belastingvrije schenking. Misschien is er iemand in je familie die jou een schenking wil doen, zodat je toch dat ene huis kunt betalen. Als je tussen de 18 en 40 jaar bent, mag je eenmalig een belastingvrije schenking tot 105.302 euro (2021) ontvangen. Je moet de schenking dan wel binnen drie jaar gebruiken voor de aanschaf van een woning.

Ga voor energiebesparende maatregelen. Het is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de woningwaarde. Dus een zuinige centrale verwarming, isolatie, dubbel glas of zonnepanelen kunnen helpen bij het krijgen van een hogere hypotheek. Het geld moet wel aantoonbaar aan energiebesparende maatregelen worden uitgegeven. Het is verstandig om je goed te laten voorlichten over de mogelijkheden door een hypotheekadviseur.

Sluit een hypotheek met NHG af. Koop je een woning tot 310.000 euro (2021), dan kom je in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je krijgt dan korting op de rente, waardoor je maandlasten lager uitvallen. Wel betaal je eenmalig 0,7% in 2021 (0,6% in 2022) van de hypotheeksom als provisie. Door de lagere rente kun je dit echter snel terugverdienen. 

Zoek een flexibele hypotheekverstrekker. Er kunnen veel factoren zijn waardoor het lastiger is om een hypotheek te krijgen. Bijvoorbeeld als je een zzp’er of flexwerker bent. Gelukkig zijn er steeds meer geldverstrekkers die hun regels hierin versoepelen. Laat je informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij kan op zoek gaan naar een hypotheek met gunstige voorwaarden voor jou.

Houd je aan je budget. Laat je niet veel meesleuren in de gekte op de huizenmarkt en houd je aan het budget dat je je hebt voorgenomen. Het kan heel verleidelijk zijn om een paar duizend euro meer te bieden dan je oorspronkelijk van plan was. Bedenk dat je in de problemen kunt komen als je al je spaargeld opmaakt of als je maandlasten krijgt die eigenlijk te hoog voor je zijn. Je kunt dan beter nog even rustig verder kijken, er komt vanzelf weer een nieuwe fantastische woning op je pad!

Wil je advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur? Plan dan een (beeldbel)afspraak in via onze website. Het intakegesprek is vrijblijvend. 

door Boudewijn Göttgens
De Hypotheker Veenendaal

Dit artikel wordt u aangeboden door De Hypotheker Veenendaal, Weverij 3, Veenendaal, tel. 0318-540210, veenendaal1130@hypotheker.nl, www.hypotheker.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie