Klanten krijgen een heerlijke oliebol van Claudia. Warm en zo uit de pan.
Klanten krijgen een heerlijke oliebol van Claudia. Warm en zo uit de pan. Martin Brink

Karel bakt ze weer bruin aan het Stipplein

29 november 2021 om 07:25 Zakelijk

VEENENDAAL De maatregelen rond de corona hebben er voor exploitanten flink ingehakt. Karel Eckelboom is een telg uit die grote familie die haar domicilie in Drumpt heeft. Ze hebben de meest mooie attracties op kermissen. Die hebben in de afgelopen tijd meer stilgestaan dan dat ze door bezoekers bewonderd en bezocht werden. ,,Wat wil je, als je per jaar van zeventig kermissen naar slechts zeven gaat”, zegt Karel (50). Hij runt een oliebollentent, sinds 1928 steeds van vader op zoon en, ook volgens traditie, in de laatste maanden van het jaar in Veenendaal.

door Martin Brink

,,Het hoort er een beetje bij, de mensen kijken er naar uit”, zegt Karel. De plek achter de bakplaat is zijn stiel. Een meterslange ‘pan’ met het eerste en tweede vet ofwel de pan waar alles mooi wordt dichtgeschroeid om het na een paar minuten over te hevelen naar de andere bak waar het wordt afgebakken. Na een minuut of vijf zijn ze veranderd in mooie, glanzende bruine bollen. Zo gaat het de hele dag door. De ervaring speelt hier een grote rol in. 

SEINTJE ,,Er kan weer gebakken worden”, roept Claudia even later. Karel gaat meteen aan de gang. ,,Ik doe dat pas wanneer het echt nodig is. Ik krijg dan een seintje. Daarmee voorkom je dat je teveel maakt en zo blijft het ook vers”, zegt hij onderwijl.

Achter de bakplaat voelt Karel zich op zijn gemak, dit is zijn plek. Voorin is de verkoop waar zijn vrouw Claudia en zijn dochters alle ruimte hebben om de klanten te voorzien van al dat lekkers: oliebollen (met of zonder rozijnen), bananenbollen, Berliner bollen en chocobollen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Via een grote trechter komen de afgepaste bolletjes in de hete olie. - Foto Martin Brink

APPELFLAPJES En natuurlijk de echte ouderwetse appelflapjes. Niet die gesuikerde bollen maar de handgemaakte flappen met echte appelschijven er in. De mensen staan er graag voor in de rij. Immers: je ziet ze bijna nergens meer in de winkels. ,,Het is namelijk nogal bewerkelijk”, verklaart Karel. Tijdens het gesprek moet hij meermalen even uitrusten. Dat is wel noodzakelijk.

Een zwaar ongeval waarbij hij 700 kilo aan goederen over zich heen kreeg, zorgde voor een heupfractuur die nog altijd voelbaar is. Maar Karel wil beslist niet zeuren. ,,We moeten verder hè, en ik kan niet stilzitten.” 

Voor hem is 2021 niet echt een geweldig jaar. ,,We beginnen 2022 weer met een schone lei en we zien wel waar we eindigen.” Karel staat al sinds begin oktober in Veenendaal. ,,Een maand eerder dan normaal”, zegt hij. ,,Ook om een beetje de schade in te halen want we konden niet overal terecht. Kermissen waren er bijna niet meer.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Karel schept ze om en om en ziet er secuur op toe dat ze mooi bruin worden. - Foto Martin Brink

BEGRIP Met zijn Betuwse Gebakkraam is hij een begrip in Veenendaal. Ooit begon hij op zijn negentiende aan het Zwaaiplein. Stond hij gebroederlijk naast de viskraam van Rosendaal. En nu is alweer jaren het Kees Stipplein de vaste stek. 

Hij hoopt wel dat er geen tweede lockdown aankomt en dat de winkels open mogen blijven. ,,Anders wordt het hier wel heel erg stil.” Dat wil hij niet nog een keer meemaken. Maar Karel is een positief ingesteld mens. Hij blijft hopen dat alles goed komt. En om zijn bollen aan te prijzen adverteert hij wekelijks in deze krant. ,,Die acties lopen altijd goed”, zegt hij tot slot.


En dat zijn ze dan ook na een minuut of vijf. - Foto Martin Brink

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie