Mr. Ilse Nelemans-van de Kraats.
Mr. Ilse Nelemans-van de Kraats. Via Nova Advocatuur & Mediation
De advocaat en mediator

Scheiden: het beste uit elkaar

15 september 2021 om 13:00 Zakelijk

VEENENDAAL Uit elkaar gaan is vaak een ingrijpende beslissing, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Naast alle emoties die spelen, moet er ook van alles geregeld worden. Hoe werkt dat precies en wat komt er op je af?

Eigen advocaat of mediation
Om de scheiding te regelen, kunnen de echtgenoten ieder een eigen advocaat in de arm nemen. De twee partijdige advocaten stellen daarbij ieder het belang van hun cliënt voorop.

Maar het is ook mogelijk om de scheiding te regelen via mediation. Eén onpartijdige mediator helpt dan de echtgenoten om samen afspraken te maken die zoveel mogelijk recht doen aan ieders belangen. In deze rubriek leg ik uit hoe mediation werkt.

Voordelen van mediation
Veel echtgenoten kiezen voor mediation, omdat daar allerlei voordelen aan zitten. Zo is mediation vaak goedkoper en sneller dan het regelen van de scheiding via twee advocaten. Verder maken de echtgenoten bij mediation zelf een eigen plan voor de toekomst. Hierdoor is écht maatwerk mogelijk en houden de echtgenoten zich makkelijker aan de zelfgemaakte afspraken.

Aan de mediationtafel
Tijdens de mediationbijeenkomsten gaan de echtgenoten met elkaar in gesprek, onder begeleiding van de mediator. Alle onderwerpen worden met elkaar besproken en de mediator geeft de informatie die nodig is om afspraken te maken. Als er afspraken worden gemaakt, legt de mediator die gedegen en duidelijk vast.

De kinderen
Voor de kinderen moet er beslist worden waar ze gaan wonen en wat de zorgregeling wordt. De mediator berekent de kinderalimentatie en houdt daarbij ook rekening met beschikbare “potjes”, zoals het kindgebonden budget.

De woning
Eén van de belangrijkste andere onderwerpen is vaak de woning. Kan er iemand in de woning blijven en waar gaat de ander dan wonen? Of moet de woning misschien worden verkocht? Daarnaast worden er afspraken gemaakt over eventuele partneralimentatie, ander vermogen en het pensioen. De mediator zet alle informatie op een rijtje en helpt de echtgenoten om de beslissingen te nemen.

Verzoek tot echtscheiding
Een advocaat dient het verzoek tot echtscheiding met de gemaakte afspraken in bij de rechtbank. De rechtbank spreekt vervolgens de echtscheiding uit.

Advocaat & mediator
Als mediator kan ik voor jullie de scheiding van A tot Z regelen. Ik heb hiervoor de expertise op financieel en emotioneel gebied. Omdat ik naast mediator ook advocaat ben, weten jullie daarnaast zeker dat ik de juiste juridische informatie geef en ik de afspraak op een gedegen manier vastleg. Ook hoeft er geen aparte advocaat te worden ingehuurd om de echtscheiding aan te vragen bij de rechtbank. Wel zo prettig én kostenbesparend.

door mr. Ilse Nelemans-van de Kraats

Dit artikel wordt u aangeboden door Via Nova Advocatuur & Mediation, mr. Ilse Nelemans-van de Kraats, Prins Bernhardlaan 56 in Veenendaal, 0318-425005, info@vianova-advocatuur.nl, www.vianova-advocatuur.nl. Een eerste kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie