De Veense gemeenteraad sprak over de woonomstandigheden voor arbeidsmigranten.
De Veense gemeenteraad sprak over de woonomstandigheden voor arbeidsmigranten. Fotostudio7

Aandacht voor woonomstandigheden arbeidsmigranten in Veenendaal

29 mei 2023 om 16:00 Wonen

VEENENDAAL PvdA en GroenLinks hebben aandacht gevraagd voor de woonomstandigheden van arbeidsmigranten. De gemeente heeft hier echter geen compleet beeld van. Zij kan als lokale overheid weinig maatregelen treffen tegen doorverhuren, maar binnen een appartementencomplex zou een Vereniging van Eigenaars (VvE’s) dit wel kunnen.

De lokale fracties merken op dat er regelmatig berichten zijn over mensonterende toestanden rond de huisvesting van arbeidsmigranten. ‘Teveel mensen die van werkgevers of uitzendbureaus afhankelijk zijn, wonen met velen tegelijk in slechte panden en tegen woekerhuren. Ook gaan deze praktijken vaak gepaard met overlast voor omwonenden. Dit alles is voor de PvdA en GroenLinks onacceptabel. Wij weten dat er ook in Veenendaal werkgevers zijn, die panden aankopen om hun buitenlandse werknemers te huisvesten. Omwonenden en medebewoners in appartementencomplexen maken zich daar vaak zorgen over’, melden Hans van de Braak en Tijs van der Weele.

ILLEGAAL

Zij willen weten in welke panden in Veenendaal arbeidsmigranten zijn gehuisvest. ‘Van één pand weten we dat er arbeidsmigranten worden gehuisvest. Dit betreft het voormalig Ibis-hotel aan de Vendelier. Voor wat betreft overige locaties in Veenendaal geldt dat wij hier geen totaaloverzicht van hebben. Omdat niet in alle gevallen een vergunning wordt aangevraagd bij de gemeente. Sommige panden zijn namelijk illegaal in gebruik als kamerverhuurpand’, geven burgemeester en wethouders aan. Wanneer hier arbeidsmigranten wonen, schrijven zij zich vaak niet in en kan Veenendaal ook daaruit niet vaststellen dat er kamerverhuur plaatsvindt.

Over de omstandigheden waarin mensen wonen, is geen zekerheid. ‘Omdat er geen totaaloverzicht is van de panden waar arbeidsmigranten worden gehuisvest, kan hierover niet met 100 procent uitsluitsel worden gegeven. De gemeente controleert echter regelmatig panden waar kamerverhuur is om ervoor te zorgen dat dit niet in onacceptabele omstandigheden plaatsvindt.’ Hiermee is enige controle om de zorgen van de partijen we te nemen. ‘PvdA en GroenLinks willen er zeker van zijn dat in dergelijke woningen fatsoenlijk gewoond wordt. Dit is in het belang van de huurders/bewoners als ook voor de omwonenden.’

ZELFBEWONING

Voor de vele andere woningzoekenden zien de twee politieke partijen problemen: ‘Daarnaast zijn wij bang dat door deze praktijk woningen aan de voorraad sociale huur- en sociale koopwoningen onttrokken worden. Vindt het college het instellen van een zelfbewoningsplicht voor koopwoningen een goede maatregel?’ Dan kunnen bedrijven en uitzendbureaus geen woningen voor arbeidsmigranten opkopen. Dit is vanwege landelijke wetgeving niet mogelijk. Veenendaal kan alleen bij goedkope nieuwbouwwoningen een tijdelijke zelfbewoningsplicht instellen. Wel is in de bestemmingsplannen meer dan één huishouden niet toegestaan.

PvdA en GroenLinks hadden zelfs de gedachte dat een Vereniging van Eigenaars kan optreden tegen overlast en de verhuur van koopappartementen om arbeidsmigranten te huisvesten. ‘Verenigingen van Eigenaars kunnen wel in hun stukken vastleggen dat doorverhuur van een appartementsrecht in hun complex niet is toegestaan. Het huishoudelijk reglement van een VvE bepaalt welke regels er gelden en welke sancties er op het veroorzaken van overlast staan’, laat het college weten. Hiermee hebben omwonenden in koopappartementen volgens het college mogelijkheden om zelf actie te ondernemen tegen eventuele verhuur of overlast.

door Peter Kuijpers

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie