De bewoners bijeen.
De bewoners bijeen. Pieter Vane

Burenzorg is belangrijk bij wooncomplex De Plataan; Woonhof dankzij eigen initiatief

22 mei 2022 om 14:00 Wonen

VEENENDAAL Als particulier je eigen vormgegeven woning betrekken in een woonhof die je samen met anderen hebt gerealiseerd. Als particuliere organisatie is dat vrij uniek te noemen. Oud-rijwielhandelaar Dirk Methorst (64) deed dat samen met een vriendengroep. Zo werden ze zelf projectontwikkelaar. ,,Je moet de politiek mee hebben, anders lukt het echt niet”, blikt Dirk terug. Afgelopen zaterdag werd woonhof De Plataan aan het begin van het Pampagras officieel geopend. Wethouder Engbert Stroobosscher onthulde aan de zijkant van één van de drie woonblokken de naam. Die is met sierlijke letters aan een lichte ondergrond aangebracht.

Martin Brink

Het zijn negen grondgebonden woningen aan de rand van een nieuw wijkje waar het ouderencentrum Boveneind ooit prominent deel van uitmaakte. Nu staan hier huizen van de organisatie Charim, Patrimonium en appartementen in het project De Veensche Tuin. Alles is nog in ontwikkeling, maar nu al vindt iedereen het ‘fantastisch’ om hier te wonen. Er komen ook veel reacties. Passanten vragen er naar hoe dit gerealiseerd is om. ,,Als het helemaal af is dan wordt het een mooie woonwijk met ook een jeu de boulesbaan erbij”, zegt Eddie Onderstal (70), één van de bewoners.

Het project De Plataan (genoemd naar de boom die niet gekapt mocht worden en nu aan de rand van de woonhof als een sieraad staat en fier omhoog rijst) heet in vaktermen Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. In de praktijk waren er vijf stellen met elk hun eigen wensen. Dirk blikt terug: ,,in 2016 zaten we als vrienden bij elkaar en zeiden: kunnen we gezamenlijk iets doen met levensloopbestendige woningen? We woonden allemaal in de omgeving en bezochten een informatieavond van de gemeente over het Plan Pampagras.”

DOORZETTEN Daar lag nog een stuk grasland van 2100 vierkanter meter waar ooit twee schoolgebouwen op stonden. Misschien was dat wat? Dirk kreeg al heel snel te horen dat daarop appartementen ingetekend stonden. Maar hij zette door en kreeg van de projectleider van het plan het advies om de politiek in te schakelen. Een gouden tip want de raad waardeerde dit particuliere initiatief in hoge mate en gaf groen licht. Het eindresultaat: negen woningen voor 55-plussers die helemaal toekomstbestendig zijn (met warmtepompen en zonnepanelen) en variërend in prijs tussen 340.000 en 499.000 euro. Elke woning is anders. Er werd duidelijk gekeken welke personen zouden aanhaken.

De gedachte hierachter is vooral burenzorg en omzien naar elkaar, helpen waar het nodig is maar met de nodige privacy. Dat moeten nieuwelingen natuurlijk wel in de groep passen. Bij verkoop gelden deze regels ook. Maar ook wordt gekeken naar het benutten van elkaars kwaliteiten. Herman Steltenpool (63) was één van de laatste die er in stapte. Hij heeft de taak om vooral de tuin in de gaten te houden.

NOODZAKELIJK ,,Ik las in de krant dat er nog maar één woning vrij was en heb direct actie ondernomen”, zegt hij. Anderen - Bert Hol en Klaas van den Brink - hadden specifieke kennis in installatie- en daktechniek en bouwmaterialen. In Frank van Woerden van KUDO Veenendaal vonden ze een bedrijf die dit project wilde realiseren. Er is ook een gemeenschappelijke ruimte gecreëerd. Uiteraard had van deze locatie een woning gemaakt kunnen worden. ,,We zijn ook elders wezen kijken. Zo’n ruimte is echt noodzakelijk voor de gemeenschapszin. Heel belangrijk.”

In januari vorig jaar gingen de eerste palen de grond in, een half jaar later was het plan klaar. In verband met corona is de officiële opening tot afgelopen zaterdag uitgesteld. De vriendengroep is nu zes jaar verder. Het werk zit er op maar wat een hoofdbrekens heeft het gekost! Het maakt dat ze nu echte ervaringsdeskundigen zijn geworden en vanuit de praktijk kunnen adviseren hoe zo’n project opgezet moet worden. Inzet van de politiek is belangrijk maar ook de wil van een gemeente om grondgebonden woningen te laten realiseren in plaats van een appartementencomplex toe te staan komt op de eerste plaats.

Stroobosscher onthult de naam.
Afbeelding
Het omsloten hofje kent een bijzondere binnentuin die ook geheel door de bewoners wordt onderhouden.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mede-initiatiefnemer Dirk Methorst vertelt in de ontmoetingsruimte over de totstandkoming.
Een praatje van de wethouder kort voor de opening.
Jongedames houden de catering bij.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De plataan voor de woningen die als naamgever diende voor het complex.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie