De zogenaamde schoolwoningen aan de Mispel in Veenendaal waarover Rhenen 'gaat'.
De zogenaamde schoolwoningen aan de Mispel in Veenendaal waarover Rhenen 'gaat'. Martin Brink

Verder praten over verbouwplannen schoolwoningen aan de Mispel

27 januari 2022 om 07:27 Wonen

RHENEN/VEENENDAAL Er zijn plannen om in de Veenendaalse wijk Petenbos een leegstaand schoolgebouw aan de Mispel te verbouwen naar 23 appartementen. Dit ligt schijnbaar in Veenendaal, maar het is Rhenens grondgebied.

door Sander van Opstal

Het onderwerp is vorige week in de raadscommissie in Rhenen geweest. Eén van de omwonenden heeft ingesproken over parkeerproblemen. De raadscommissie ging vervolgens praten over procedure-kwesties. De gemeente gaat nu met de omwonenden spreken en een plan ontwikkeling. 

Het schoolgebouw is in 2008 gebouwd. Toen al was bekend dat het gebruik als noodlokalen tijdelijk zou zijn en dat herontwikkeling mogelijk was. Dat is in de bouwwijze goed te herkennen. De bouwvorm is die van zes twee-onder-een-kap woningen. De gemeente Rhenen is voorstander van deze herontwikkeling. Omwonenden maken zich zorgen over toekomstige parkeeroverlast. De gemeente Rhenen zegt toe dat er informatiebijeenkomsten komen voor de omwonenden. 

Het is een bijzondere situatie: de gemeente Rhenen gaat in overleg met omwonenden, maar zij zijn helemaal georiënteerd op Veenendaal. De ontsluiting van de woonwijk is helemaal op Veenendaal gericht. Als voorbeeld: Veenendaal haalt het huisvuil op, niet Rhenen. Dit stukje Rhenen was niet lang geleden nog punt van discussie in de Rhenense raad. Die was verdeeld over een eventuele grenscorrectie met Veenendaal, ingegeven door het vernieuwen van de kabel. Na veel discussie ging de grenswijziging uiteindelijk niet door en blijft de grens in dit deel van de Veenendaalse wijk gehandhaafd: de ene kant van de straat is Veenendaal, de overzijde behoort tot de gemeente Rhenen.

Hier begon ooit basisschool Het Mozaïek, vervolgens maakte het Rembrandt College er gebruik van, het CLV en opnieuw Het Mozaïek. Al bij de bouw in 2008 is besproken dat deze schoolvoorziening tijdelijk zou zijn. En er is grote behoefte aan appartementen. Maar hoe is het voor de bewoners van Petenbos Oost?

Als de omwonenden met opmerkingen en vragen komen, waarvoor maatregelen of aanpassingen door Veenendaal nodig zijn, kan Rhenen dat laten realiseren? Rhenen heeft dan geen ‘doorzettingsmacht’ maar is afhankelijk van Veenendaal.

Duidelijk hierin is dat Rhenen en Veenendaal elkaar op veel verschillende manieren nodig hebben. Goede nabuurschap is dus van blijvend belang.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie