Der Weissensee und sein EIS-MAGIER
Der Weissensee und sein EIS-MAGIER Rob Moret

Der WEISSENSEE und sein EIS-MAGIER

5 februari 2023 om 17:46 Sport Deel je nieuws

Achterberg.

In 1987 werd er een spectaculaire James Bond film gedraaid op het ijs van de Weissensee in Oostenrijk. Aart Koopman en Leo van Hees organiseerden al jaren alternatieve 11 stedentochten in Finland, Polen, Zweden en zelfs Canada. Zij zagen de bevroren Weissensee en vanaf dat moment organiseerden zij daar de Alternatieve Elfstedentocht. In 1963 hoorde Rob Moret voor de radio het verslag van de zwaarste Elfstedentocht over 200 km. Bijna 10 duizend schaatsers begonnen aan de monster rit van 200 km Slechts 126 bereikten de finish. Vanaf dat moment wilde Rob een poging wagen. Hij moest echter 22 jaar wachten voor de volgende mogelijkheid in 1985. ‘s Morgens om half 6 stond hij in de vrieskou in de rij om zich in te schrijven. Om half 12  was het gelukt om een start bewijs te krijgen voor zichzelf en vrienden Bert van Aalderen uit Veenendaal en Peter Busch.

Het fel begeerde kruisje ontving Rob voor de tochten van 1985, 1986 en 1997. In 1997 stond vlak na Barthlehiem Hannie Ypma met betraande ogen. Ze durfde niet verder. Ze schreef: “in 1985 en 1986 kon ik niet mee doen wegens kleine kinderen. Dit is misschien mijn enige keer  en nu durf ik niet verder. War zal er van Hannie over blijven, als niemand haar vindt.?” Rob hield zijn handen op de rug. Hannie pakte ze beet en zo bereikten we de finish.

Door corona is de Alternatieve Elfstedentocht een paar jaar niet door gegaan. Nu zijn weer duizenden schaatsliefhebbers bijeen op de Weissensee in Oostenrijk. Bij aankomst op de Weissensee vernam Rob dat hij in een hoofdstuk met een mooi verhaal stond vermeld in het boek:” Der WEISSENSEE und sein EIS-MAGIER “van Cornelia Ohst.  Er werden meerdere prachtige wedstrijden gereden op het prachtige berg meer..

Rob had zich ingeschreven voor een toertocht over 105 km. Het lukte om ook deze afstand binnen de limiet te schaatsen en de beloning in ontvangst te nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie