Afbeelding
Pixabay

Beheer recreatieve routes Veenendaal uitbesteed

28 november 2022 om 11:13 Recreatie

VEENENDAAL Het Routebureau Utrecht zal ook voor Veenendaal verschillende taken gaan uitvoeren. Zij richt zich met name op recreatieve routes in de provincie voor wandelen, fietsen en varen en dit breidt zich steeds verder uit. De gemeente sluit aan voor het pakket routes en paden en groen toezicht.

door Peter Kuijpers

,,Routebureau Utrecht verzorgt het beheer en onderhoud van bijvoorbeeld de bewegwijzering langs recreatieve routes in de omgeving en ook voor Veenendaal. Dit kan gaan om routes voor wandelen, fietsen tot paardrijden en varen’’, vertelt wethouder Dylan Lochtenberg. Zo verzorgt het Routebureau de inspectie van het wandelroutenetwerk en het onderhoud van de bewegwijzering. Voor aanvang van het recreatieseizoen loopt zij het routenetwerk helemaal na en in het najaar gebeurt dit steekproefsgewijs. Wanneer nodig zorgt het Routebureau voor het herstel van markeringen, infopanelen en vervangen van verdwenen bewegwijzering.

DIGITAAL Het groot onderhoud en het onderhoud van de paden zelf vallen niet onder het Routebureau Utrecht. Zij controleert de route wel op veiligheid en stelt de routes digitaal beschikbaar voor bijvoorbeeld Wandelnet en routenet. Daarnaast vormt het Routebureau een centraal punt voor meldingen over de routes, die zij zelf oppakt of doorgestuurd naar de betreffende pad-/wegbeheerder. Ook het beheer van het Fietsroutenetwerk of fietsknooppuntennetwerk valt onder dit bureau, waar zij veelal dezelfde werkzaamheden voor uitvoert. Deze routes staan naast routenet bijvoorbeeld op Fietsplatform.

Er mag wat Veenendaal betreft best wel een tandje bij.

RECREATIEF Verder beheert het Routebureau onder andere het Sloepennetwerk. Ook daar verzorgt zij dezelfde werkzaamheden van controle, beheren van meldingen en het online delen voor een recreatieve vaartocht. Veenendaal ziet graag nog meer routes, die ook rondom de gemeente en richting het centrum gaan. ,,Bijvoorbeeld vaarroutes met de kano door Veenendaal. Dit recreatieve netwerk zien we ook graag uitbreiden. En er mag wat Veenendaal betreft best wel een tandje bij. Zo kan de binnenstad aansluiten op de verschillende wandel- en fietsroutes. Verder blijft Veenendaal natuurlijk betrokken bij Kwintelooijen. Dit ligt in Rhenen, maar ongeveer tachtig procent van de bezoekers komt uit Veenendaal’’, vervolgt Lochtenberg.

CONVENANT De gemeente zal daarom voor de komende jaren deelnemen in een convenant met het Routebureau Utrecht. De overeenkomst start op 1 januari 2023 voor een periode van vijf jaar en zal vervolgens stilzwijgend verlengen met telkens twee jaar. De routes in deze regio zijn te vinden op haar eigen site: www.routesinutrecht.nl. Het Routebureau Utrecht geeft aan tevens aandacht te willen gaan geven aan MTB, ruiterroutes en skeelerroutes in de regio.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie