Afbeelding
Verbeterjewijk.nl

Wijkmanagers helpen inwoners met verbeteren van hun omgeving

6 juni 2023 om 07:44 Politiek

VEENENDAAL Wijkmanagers met een eigen budget kunnen inwoners helpen hun omgeving te verbeteren. De gemeenteraad besloot vorig jaar daar extra geld voor te reserveren. Inmiddels laat het college weten dat zij met de opdracht van de politiek aan de slag is gegaan.

,,In het raadsprogramma is de ambitie uitgesproken dat we wijkgericht gaan werken en we betrekken inwoners waar mogelijk. Om binnen de kaders van ruimte en geld met elkaar de beste en meest gedragen oplossingen te vinden”, stelden ProVeenendaal, ChristenUnie, SP en CDA. Met de steun van ook PvdA en D66 kwam er per wijk 40.000 euro beschikbaar, waarmee de wijkmanagers aan de slag kunnen. Door snelle beslissingen te nemen, hoopt de politiek dat er tevens een herstel komt in het vertrouwen in de overheid. Het budget moet uiteindelijk de wijkmanagers meer ruimte geven snel met inwoners initiatieven te starten.

Er is met het vrijgekomen budget meer mogelijk in de wijken dan voorheen

WENSEN

Dit jaar start Veenendaal met het maken van deze ‘Quick Wins’ en zal dit later evalueren. ,,Er is met het vrijgekomen budget meer mogelijk in de wijken dan voorheen. Daarover gaan we in gesprek met bewoners: we volgen hun wensen voor de wijk. We vragen hen actief om mee te denken over ‘quick wins’ in de wijken. Het uitgangspunt daarbij is dat inwoners via de wijkmanager kenbaar maken wat er speelt in de wijk of waar een verbetering mogelijk is. Al bekende situaties kunnen ook worden aangepakt”, stelt het college. Dit contact loopt via het wijkspreekuur, ontmoetingen in de wijk tot social media en www.verbeterjewijk.nl

INZET

De wijkmanager kan met bedrijven, die in het gebied al aan het werk zijn, kijken of zij kleine opdrachten tussendoor kunnen oppakken. Voor reparaties en regulier onderhoud heeft de gemeente wel andere budgetten. Het zou kunnen gaan om nieuwe voorzieningen of bestaande te verbeteren. Tevens denkt het college eraan bewonersinitiatieven met een subsidieplafond van vijfduizend euro te kunnen verhogen met maximaal tienduizend euro extra. ,,We blijven wel vragen om inzet van bewoners.” Verder is het extra budget te gebruiken voor tijdelijke voorzieningen.

We blijven wel vragen om inzet van bewoners

EVALUATIE

,,Denk aan een Victor Veilig pop wanneer men de verkeersveiligheid wil vergroten in plaats van een verkeersdrempel.” Of de wijkmanager kan kijken naar een cursus voor een bewonerscommissie. Hierbij wil Veenendaal gaan werken met een ‘ja, mits’ houding rondom bewonersinitiatieven en wijkverbeteringen. ,,Ook als er in eerste instantie praktische bezwaren zijn. We blijven integraal kijken naar de wijk. Wat is nodig voor een brede groep bewoners. Wat is de achtergrond van de huidige inrichting en wat zijn de toekomstplannen. Tegen die achtergrond wordt elk nieuw voorstel bekeken”, besluit het college. Zij zal de subsidies volgend voorjaar evalueren. 

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie