Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

Een nieuwe visie met dagtoerisme in Veenendaal

5 juni 2023 om 13:00 Politiek

VEENENDAAL Wat heeft Veenendaal toeristen te bieden? Deze vraag krijgt de politiek voorgelegd, om later dit jaar een nieuw visie recreatie en toerisme vast te stellen. Hierbij wil het college zich nu met name richten op de bezoekers die naar Veenendaal komen.

,,Veenendaal zelf kent geen toeristisch aanbod met landelijke bekendheid. Het centrum, met haar voorzieningen op het gebied van cultuur, retail en leisure, kan wel worden gezien als een toeristisch verblijfsgebied. Met name voor bezoekers die voor vakantie in de regio rondom Veenendaal verblijven. Ook horeca en leisure voorzieningen buiten het centrum kunnen als zodanig worden aangemerkt. Daarnaast kan het Valleikanaal, als onderdeel van de Grebbelinie, als een toeristisch gebied worden beschouwd met bovenregionale aantrekkingskracht’’, meent het college. Net als overige natuurvoorzieningen die net buiten de gemeentegrenzen liggen.

DAGTOERISME

Het college denkt dan ook dat samenwerking een streven kan zijn. ,,Tenslotte kan het stelsel van wandel- en fietsknooppunten netwerkroutes dat door Veenendaal loopt, met de daar langs liggende pleisterplaatsen, als een toeristische voorziening worden beschouwd. Veenendaal speelt nagenoeg geen rol op het gebied van verblijfsrecreatie. Met uitzondering van zakelijke verblijven’’. Hiermee doelt de gemeente op Hotel Van der Valk. Omdat Veenendaal nagenoeg geen toeristen kan laten overnachten, denkt zij aan een visie die zich met name richt op dagtoerisme. Mensen die in de regio verblijven en voor een dagtripje naar Veenendaal komen.

GREBBELINIE

Voor haar nieuwe visie vraagt het college hier over na te denken, maar ook bijvoorbeeld over het gaan realiseren van duurzame verbindingen tussen stations, natuurgebieden en het koopcentrum. Tot wat er te beleven is. ,,Het beter vertellen van het verhaal van Veenendaal. Het laten terugkomen van het DNA van Veenendaal in de naamgeving van wandel- en fietsroutes. Combikansen met Lampegiet en Cultuurfabriek beter benutten. Veenendaal ligt tussen Heuvelrug en Vallei. We zijn heel erg gericht op profileren van de Heuvelrug, maar amper op de Grebbelinie. Door de Grebbelinie landelijk te positioneren, zetten we Veenendaal ook op de kaart’’.

MEEDENKEN

Niet alleen de gemeenteraad kan meedenken over de visie voor recreatie en toerisme. Na een inventarisatie van lopende projecten zullen er gesprekken zijn met omliggende gemeenten. Samenwerken versterkt de toeristische aantrekkelijkheid. En tevens inwoners kunnen meedenken via het inwonerpanel net als andere belanghebbenden. Dit moet een actuele visie opleveren. ,,We kennen momenteel geen samenwerking met gemeenten ten oosten van Veenendaal in provincie Gelderland. We onderzoeken of we daardoor kansen laten liggen. Veenendaal ligt in een prachtige omgeving waar veel toeristen en bezoekers komen’’, besluit het college.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie