Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Gemeente Veenendaal

Voorstel raadgevend referendum Veenendaal maar bekostiging blijft een vraag

3 juni 2023 om 13:00 Politiek

VEENENDAAL De SP komt met een voorstel om naast een burgerpanel en het burgerinitiatief inwoners tevens een raadgevend referendum te bieden. Hiermee kunnen Veenendalers dan meer actief deelnemen aan grote beslissingen. Het college mist echter hoe de partij denkt dit te gaan betalen.

,,De wens vanuit de samenleving om meer dan alleen betrokken te worden is groeiende. Ook in Veenendaal. Een referendum komt tegemoet aan deze wens. Inwoners kunnen, mits voldoende ondersteund en binnen de geldende criteria, een referendum aanvragen. Hiermee kunnen ze sturing geven aan het beleid van de gemeente. Dit versterkt de lokale democratie en de betrokkenheid van de inwoners bij het beleid”, stelt Jan Breur van de SP. De partij geeft aan dat er al vaker gesproken is in de gemeenteraad om een referendum in Veenendaal mogelijk te maken, maar dat het er tot dusver niet van is gekomen.

INVLOED

De SP doet daarom een initiatiefvoorstel en vraagt de raad een verordening vast te stellen om een referendum mogelijk te maken en te bepalen voor welke onderwerpen. Zij denkt aan een raadgevend referendum waar 200 kiesgerechtigden een inleidend verzoek moeten steunen en 2000 het definitieve verzoek. ,,Hiermee creëren we invloed van de kiesgerechtigden bij besluitvorming. Ondanks een gedegen participatietraject, kan het bij grote onderwerpen voorkomen dat niet álle inwoners zich gehoord voelen. Wanneer dit gebeurt, kunnen zij door middel van deze verordening het initiatief nemen tot een referendum.”

PUBLIEK DEBAT

Dit moet de betrokkenheid versterken en de mogelijkheid om iedereen te horen bij grote besluiten. ,,Een referendum kan ervoor zorgen dat de kiezer actief deelneemt aan het publieke debat over zaken van gemeenschappelijk belang.” Daarbij denkt de SP dat het als aanvulling werkt op het huidige beleid. Dit kan soms beslissingen vertragen, maar voor grote en maatschappelijk belangrijke thema’s wil de partij juist de tijd nemen om tot een goed besluit te komen. Wel geeft zij aan dat het gaat om een raadgevend referendum en de gemeenteraad andere besluiten kan nemen. De SP stelt voor na twee jaar te evalueren.

ONDUIDELIJKHEID

Burgemeester en wethouders hebben voor de gemeenteraad zich uitspreekt over het initiatief wel enkele opmerkingen meegegeven. ,,Als college hebben we hier even inhoudelijk naar gekeken en hebben enkele punten benoemd. Zo is er technisch een overgang aangegeven, maar we hebben nog niets. Net als de inwerkingtreding, waar geen termijnen zijn ingevuld”, aldus wethouder Martijn Beek. Het college komt wel met enkele suggesties de verordening daarop aan te passen. Dit moet het duidelijk maken wanneer over een raadsbesluit een raadgevend referendum kan worden gehouden.

BUDGET

,,Daarnaast spelen de kosten. Bij een verkiezing kost dit de gemeente zo’n 225.000 euro. Je kan een referendum combineren met een reguliere verkiezing, maar dan kost het zeker nog 50.000 euro. Hier is in het voorstel geen rekening mee gehouden, net als dat je er wel mensen voor nodig zult hebben.” De gemeente kan de ambtenaren nu niet extra belasten. Als laatste kent Veenendaal al het burgerinitiatief en de burgerpanels om een onderwerp op de politieke agenda te krijgen. De raad kan in haar vergadering deze maand zelf beslissen of zij daarnaast tevens een referendum mogelijk wil maken in Veenendaal.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie