Afbeelding
Pixabay

Gemeenteraad wil nogmaals maximale inzet voor goede huisvesting basisschool Al Amana in Veenendaal

31 mei 2023 om 10:05 Politiek

VEENENDAAL De gemeenteraad roept met een met meerderheid van stemmen aangenomen motie van Lokaal Veenendaal, CDA, SP, PvdA, GroenLinks en D66 het college op om zich nogmaals in te spannen om een goede huisvesting voor de nieuwe school Al Amana te zoekenDat zouden maximaal twee locaties moeten zijn, omdat alle partijen het er al eerder over eens waren dat drie locaties voor een school een onwenselijke situatie vormen. Wethouder Dylan Lochtenberg had voor de stemming aangegeven het als een steuntje in de rug te zien, ‘maar ook niet meer dan dat’. Wat hem betreft, had het college al het maximale gedaan en zelfs al meer dan wettelijk verplicht was. 

Juist die scholen gaven Yasin Makineli, die namens Lokaal Veenendaal de motie indiende, de vraag in hoe het precies zat. Hadden alle besturen meegewerkt? Zo ja, dan zouden twee locaties moeten kunnen, in plaats van de drie die de school nu is toebedeeld: de Dr. C. Steenblokschool en De Plantage aan De Zoete Inval en de TOV-basisschool aan het PWA-Park. Desnoods moesten er noodlokalen worden ingezet.

Sharon van Manen had namens ProVeenendaal zo haar bedenkingen. In andere dossiers over onderwijshuisvesting was het pendelen van personeel tussen verschillende locaties een probleem, maar dat kon bij de Zoete Inval toch moeilijk een probleem zijn, aangezien de twee aangemerkte scholen vlak bij elkaar liggen. En had het college zich al niet maximaal ingespannen?

GOEDE START

Het CDA vroeg zich af waarom de drie aangewezen locaties buiten het postcodegebied lagen dat eerst aan de school was toegewezen. De kosten van de school gingen uit van een locatie en het faciliteren van het recht van vrijheid van onderwijs was voor de partij een hoog goed.

D66 vond dat de school een goede start verdiende, zeker omdat het veel moeite heeft moeten doen om een plek te krijgen. Daarbij was in 2020 al bekend dat de kans groot was dat de school er zou komen, dus daar kon allang rekening mee worden gehouden. De ChristenUnie wilde weten of dit een voorlopige of structurele oplossing zou zijn. De Plantage had een groeiend aantal leerlingen en zou op termijn zelf meer ruimte nodig hebben.

Was de motie een vraag om creatief te kijken naar een oplossing of eerder een dwangbuis? De SGP wilde ook weten of het college hiermee deed wat wettelijk nodig was of zelfs meer. Wethouder Lochtenberg schetste dat de scholen de puzzel zo goed mogelijk hebben willen leggen. Noodlokalen zijn duur en niet zomaar beschikbaar. Op de laatste vraag antwoordde hij dat de gemeente al meer heeft gedaan dan wettelijk verplicht was. Naast het huisvesten van nieuwe leerlingen in Veenendaal, konden ook de leerlingen die in Ede naar school gingen hier terecht.

GEEN DWANGBUIS

Makineli verzekerde hem dat de motie niet als dwangbuis bedoeld was, maar echt als steuntje in de rug. D66 wilde vooral weten wanneer ouders zekerheid hadden waar hun kinderen straks naar school konden en of dat inderdaad op drie locaties zou zijn. Het was immers al 30 mei en het nieuwe schoolseizoen start al over een paar maanden. De VVD vond de toezegging van de wethouder dat het college zich maximaal had ingespannen de motie overbodig maken. Bovendien werden noodlokalen niet ingezet in Groenpoort, niet in het Zuiderkruis en niet op andere locaties en zou het niet eerlijk tegenover andere scholen zijn om dat nu wel te doen. De meerderheid vond het toch zinvol om de wethouder dat steuntje in de rug te geven.

Als Al Amana in een bezwaar goede argumenten en goede alternatieven een betere oplossing heeft, kan er met andere scholen gekeken worden naar een betere oplossing. Maar het hangt dus ook van het overleg met de andere scholen en het goede gesprek af, concludeerde de wethouder.

door Arjan van den Berg

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie