Afbeelding
Google Streetview

Raad Veenendaal unaniem akkoord met kaders voor plannen Emmalaan

31 mei 2023 om 12:26 Politiek

VEENENDAAL De Emmalaan moest er door de schorsing van de raadsvergadering op 25 mei even op wachten, maar na een korte beraadslaging zijn de kaders voor het nieuw te bouwen appartementencomplex aangenomen. Alle partijen vonden het een prima voorstel, zeker nadat Veenvesters na inspraak van bewoners het ontwerp had aangepast. Over het participatietraject waren de fracties desondanks minder te spreken, al haalde een motie van PvdA, GroenLinks, CDA en SP om die participatie in het vervolg anders en vooral eerder te doen geen meerderheid.

De partijen stelden voor om in het vervolg meteen betrokken stakeholders te betrekken bij voorstellen voordat de kaders werden vastgesteld en plannen in de raad werden behandeld. Ook moest er duidelijk worden uitgelegd op grond waarvan opmerkingen of kritiek werden genegeerd of meegenomen. 

INSPREKERS VOELDEN ZICH NIET GEHOORD

Het CDA was vooral ‘geschrokken’ en vond het ‘oprecht jammer’ hoe de zaken waren gelopen. Zo hadden de insprekers in eerste instantie niet het idee gehad gehoord te zijn. D66 vroeg zich af of het dan om een beleidswijziging ging of dat het probleem in de uitvoering zat, omdat inspraak van bewoners in principe al bij bouwplannen hoort. De ChristenUnie was ook geschrokken dat insprekers zich in elk geval onvoldoende gehoord voelden, maar was blij dat Veenvesters na de kritiek wel degelijk aanpassingen had gedaan, bijvoorbeeld met het verbeteren van de privacy. De motie van de PvdA was daardoor niet meer nodig, vond de partij. De SP was zoals altijd voorstander van de sociale woningbouw, maar vond dat het aan de participatie nogal schortte en zette graag als mede-indiener een handtekening.

RENOVEREN EN OMBOUWEN

Het plan is om de woningen 35-49 grondig te renoveren en de woningen 59-89 om te bouwen tot een appartementencomplex met ongeveer 50 wooneenheden, die drie lagen hoog zou kunnen worden en een flauwe kap, met in het middelste deel een vierde bouwlaag. Omwonenden zien het liefst drie bouwlagen, of de vierde naar achteren geplaatst, wat in het nu liggende ontwerp is overgenomen. 

Volgens een bewoner die tijdens de inspraak namens de participatiecommissie en andere omwonenden van zich liet horen, vinden de bewoners een nieuwbouwcomplex niet passen in het karakter van de rustige wijk met oude karakteristieke woningen en heeft de bouwhoogte impact op privacy. Ze maken zich ook zorgen om het nu al grote parkeerprobleem dat met het project nog groter kan worden, omdat het gebaseerd zou zijn op een onjuist vastgestelde hoeveelheid en een te lage gehanteerde parkeernorm voor bewoners. Ze begrijpen wel de grote behoefte aan sociale woningen en willen graag meedenken met de plannen. 

WIE MOET DE PARTICIPATIE REGELEN?

Wethouder Engbert Stroobosscher legde uit dat het beleid is dat de initiatiefnemer de participatie organiseert en dat het daarna in de raad wordt besproken. Als de gemeente het initiatief neemt of er geen andere initiatiefnemer is, doet de gemeente hetVolgens de PvdA zouden initiatiefnemers zoals projectontwikkelaars het maximale eruit kunnen halen wat voor hen gunstig was en daarna tegen bewoners kunnen zeggen dat het wel binnen de kaders past. Vooral ook het helder uitleggen van voors en tegens van argumenten van inwoners was wat de partij betreft belangrijk, zodat inwoners zich echt gehoord voelden, ook al hoefden ze niet per se gelijk te krijgen.

Wat de wethouder betreft, was de inspraak wel gebeurd en konden mensen van mening verschillen of dat goed of fout was gegaan. De raad stelde daarop unaniem de kaders vast en besloot in meerderheid dat de motie overbodig was. Veenvesters gaf al aan dat er nu echt over de kaders werd gestemd en niet over het ontwerpen van het plan zelf, waarbij nog meer dan genoeg tijd en ruimte voor inspraak zou zijn.

door Arjan van den Berg

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie