Afbeelding
gemeente.nu

Veenendaal wil ‘experimenteergemeente’ worden in hulp bij stemmen

27 maart 2023 om 07:23 Politiek

VEENENDAAL De verkiezingen zijn steeds toegankelijker. Veenendaal had dit jaar opnieuw hulp voor mensen met een visuele beperking. Hans van de Braak van de PvdA geeft aan dat de partij al langer pleit de toegankelijkheid te verhogen. Zo wilde de fractie onder andere weten of de gemeente ook hulp biedt voor inwoners die auditief beperkt zijn, met bijvoorbeeld stembureauleden die de gebarentaal machtig zijn.

,,Ook voor auditief beperkte kiezers staat een gastvrouw of -heer klaar in het extra toegankelijk stembureau De Open hof waar een vraag aan gesteld kan worden. Tot op heden zijn geen specifieke verzoeken vanuit deze doelgroep ontvangen”, laat het college weten. ,,In elk stembureau is ook een laag stemhokje aanwezig voor mensen in een rolstoel, scootmobiel of met een rollator, om op te zitten. Ook bieden voorzitters of stembureauleden hulp aan voor de begeleiding naar het stemhokje. De stemgerechtigde moet zelfstandig de stem uitbrengen en op dat moment alleen in het hokje aanwezig zijn.”

Veenendaal wilde al meer kunnen bieden, maar de experimentenwet ‘Hulp in het stemhokje’ is nog niet aangenomen

AANMELDING

Veenendaal wilde al meer kunnen bieden, maar de experimentenwet ‘Hulp in het stemhokje’ is nog niet aangenomen. ,,We hadden ons bij de minister gemeld dat we als proefgemeente hieraan willen meewerken. Wij vinden het belangrijk dat stemlokalen toegankelijk zijn. Hier ging het ook om een begeleiding tot in het stemhokje. Dit is echter wettelijk nog niet toegestaan. Ik heb in de reactie van de minister gelezen dat zij positief is over het enthousiasme waarmee wij willen meewerken’’, aldus wethouder Marco Verloop. De PvdA was ook benieuwd naar de aanmelding van Veenendaal om als proefgemeente hieraan mee te willen werken.

REACTIE

,,Ik waardeer dit aanbod zeer, evenals alle activiteiten die u onderneemt om ervoor te zorgen dat verkiezingen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking en mensen die laaggeletterd zijn. Ook nu is er immers al veel mogelijk om mensen met een beperking en mensen die laaggeletterd zijn te helpen. Door belangrijke informatie, een oefenstemlokaal, of door uitleg in het stemlokaal hoe het stemproces werkt. Het wetsvoorstel Tijdelijke experimentenwet assistentie bij het stemmen, in het stemhokje, is nog in voorbereiding en nog niet in werking getreden. Het is nog niet mogelijk om experimenteergemeenten aan te wijzen”, aldus minister Hanke Bruins Slot.

PROMOTIE

De minister had tevens aan Veenendaal laten weten dat er 2,7 miljoen euro beschikbaar was om de toegankelijkheid te verhogen en de PvdA wilde weten of het college hiervan op de hoogte was. ,,Het gaat over of wij op de hoogte zijn dat er extra geld is. Veenendaal krijgt hier een bedrag van 10.000 euro van’’, laat de wethouder weten. Voor de toekomst wil de gemeente meer promotie maken over de hulp in het extra toegankelijk stembureau. Deze informatie deelt Veenendaal bij het versturen van de stempas. ,,Vanaf 2024 en de komende verkiezingsjaren wordt een promotiefilmpje met voice-over en ondertiteling gepost op de site van de gemeente Veenendaal.”

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie