Afbeelding
Henny Jansen

Meerderheid raad nu wel tegen vierde aanvliegroute

24 maart 2023 om 16:23 Politiek

VEENENDAAL Zoals beloofd, kwam ProVeenendaal tijdens de laatste raadsvergadering opnieuw met een motie om de raad op te roepen zich uit te spreken tegen een vierde aanvliegroute over Veenendaal. Veel woorden om de andere fracties te overtuigen had hij niet nodig, want nog voor het officiële indienen hadden alle partijen behalve de VVD aangegeven het voorstel te steunen. 

Fractievoorzitter Ronald van der Weerd van ProVeenendaal gaf aan dat het niet de gewoonte was om een eerder gediende motie opnieuw in stelling te brengen. Maar de vorige keer was het er de tijd niet voor. ,,Deze motie verzoekt het college om er alles aan te doen om een punt te maken dat we hier niet blij van worden”, begon hij. ,,En om een signaal af te geven om alleen te vliegen als het echt noodzakelijk is”, voegde hij eraan toe, waarbij hij toegaf het net bedacht te hebben.

ACHTERTUIN

Fractievoorzitter Yvonne Bottema van de VVD dacht daar anders over. De partij wilde zich niet op voorhand uitspreken, aangezien het nog helemaal niet duidelijk is hoeveel overlast er zou zijn. Ook was het ‘lekker makkelijk’ om wel te willen reizen met het vliegtuig, zolang het maar niet over je eigen achtertuin is. De partij wilde geen activiteit verbieden die voor zoveel plezier en werkgelegenheid zorgde en deed niet mee aan het ondersteunen van een ‘betuttelende oproep’. 

Liever zette de VVD in op het verminderen van geluidsoverlast en luchtverontreiniging. Daarbij zou de aanvliegroute drie kilometer hoog zijn en rekening houden met de kwetsbare natuur. Op de opmerking van Van der Weerd dat het best kwalijk was dat er zo weinig concreets bekend was zonder fatsoenlijke vorm van participatie, wist Bottema te vertellen dat dit inderdaad noodzakelijk was, maar nog zou komen.

VERANTWOORDELIJKHEID

Wethouder Marco Verloop zei toe het signaal over te brengen in het regio-overleg en vroeg zich wel af wie van de raadsleden straks op vliegvakantie gaat. Voorzitter Gert-Jan Kats merkte snedig op dat het bijzonder was dat het college nu eens een vraag aan de raad stelde in plaats van andersom.

Roelof Mulder van de ChristenUnie vond dat mensen inderdaad zorgvuldig moesten afwegen wat ze anderen aandoen met een vliegreis en was überhaupt wel voor het beperken van vliegen. “Niet in mijn voortuin, niet in mijn achtertuin en niet in het luchtruim. We gunnen iedereen rust. We hebben een verantwoordelijkheid voor de hele wereld.”

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie