Afbeelding
Henk Jansen

Gemeente Rhenen op de vingers getikt: verkoop van brandweerkazerne nietig verklaard

24 maart 2023 om 07:31 Politiek

RHENEN De rechter heeft de verkoop van de voormalige brandweerkazerne in het oude centrum van Rhenen aan Stichting ’t Brandtweer doorgehaald. Volgens de rechter is de koopovereenkomst ongeldig omdat de gemeente geen openbare selectieprocedure volgens het Didam-arrest heeft gehouden. De koopovereenkomst is door de rechter ‘nietig’ verklaard, zelfs: de overeenkomst moet geacht worden nooit te hebben bestaan.

De Rhenense vastgoedondernemer Van de Glind heeft bij de rechter de verkoop aangevochten van de voormalige brandweerkazerne in Rhenen door de gemeente Rhenen aan Stichting ’t Brandtweer. De gemeente heeft geen goede marktconsultatie uitgevoerd, en  Van der Glind heeft geen eerlijke kans gekregen om ook een bod uit te brengen op het Brandtweer, concludeert de rechter en daarom is de koopovereenkomst nietig. Maar de beoogde kopers hebben het pand al meer dan twee jaar in gebruik. Hoe moet dat? 

Dit is de tijdlijn van gebeurtenissen: de koopovereenkomst dateert van 28 augustus 2020. Het Didam-arrest is van november 2021, dus nadat de (voorlopige) koopovereenkomst gesloten is. Wegens financiële redenen heeft de levering van het onroerend goed vertraging opgelopen, de levering (en betaling) zou in januari 2023 plaatsvinden maar is dus niet doorgegaan.  

HEEL ZUUR

Voor de oorspronkelijke kopers, namelijk de initiatiefnemers en de certificaathouders is het heel zuur. Als er een nieuwe procedure moet komen, wie gaat dan straks het gebouw kopen? Wat wordt de nieuwe prijs voor het gebouw en de grond? Is die op te brengen door de initiatiefnemers voor de sociale ontmoetingsplaats Stichting ’t Brandtweer? Het Brandtweer is inmiddels een plek voor zzp-ers om elkaar te ontmoeten en te ondernemen. Het gebouw heeft zich ontwikkeld tot een bekende ontmoetingsplek in Rhenen. Ook wordt het regelmatig gebruikt voor vergaderingen. De verwachting is dat dit een grote financiële (en andere) schade voor de huidige gebruikers maar ook voor de gemeente gaat betekenen. 

Wethouder Gert van Laar reageerde voorzichtig: ,,We kennen de uitspraak van de rechter pas kort en gaan er op studeren.” De Rijnpost vroeg Stichting ‘t Brandtweer om commentaar maar dat werd nog niet ontvangen.

Sander van Opstal
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie